Var är mitt hem?

Teater Gyllene Draken

Skådespelaren Danjin Malinovic berättar om hur hans lyckliga uppväxt i det forna Jugoslavien fick ett brutalt slut när inbördeskriget bröt ut. Hans familj flyr via ett korrupt Moskva till Sverige. Här tvingas han att leva undangömd i flera år. Till slut, vid tolv års ålder fick hans familj uppehållstillstånd och Danjin fick äntligen börja skolan.

EN SANN HISTORIA OM LYCKA, KRIG, FLYKT OCH HOPP, BERÄTTAD AV HUVUDPERSONEN SJÄLV.
I den gripande monologen Var är mitt hem? berättar skådespelaren Danjin Malinovic om hur hans lyckliga uppväxt i det forna Jugoslavien fick ett brutalt slut när inbördeskriget bröt ut. Med sina egna ord och varm humor tar han med oss på sin flykt som går via ett korrupt Moskva till Sverige där det visar sig att allt inte blir som han har tänkt sig. Här tvingas han att leva undangömd i flera år. Men han är bara ett barn som längtar efter att få börja i skolan som alla de andra barnen som han och hans syster smygtittar på genom fönstret bakom gardinen. Officiellt sett existerar han inte, han lever vid sidan av men samtidigt mitt i det svenska samhället. Till slut, vid tolv års ålder fick hans familj uppehållstillstånd och Danjin fick äntligen börja skolan.
Föreställningen har spelat över 330 gånger för elever i hela Sverige för en gripen publik och med lysande recensioner:
SvD, Lars Ring: ”Han berättar med hela sig själv, om hela sig själv. Det går inte att komma undan. Man blir rörd över små detaljer, över hoppfullheten, över hur ett barn drabbas av ett krig men ändå behåller sin förtröstan på andras godhet. Det går inte att värja sig för historien, och verkligheten och känslorna bakom.
Arbetarbladet: ”Danjin Malinovic ställer sig upp och ger många fler en röst. Det är mycket starkt.”
Hälsingetidningar: ”Det är sällan jag känt mig så berörd av en teaterföreställning…

Koppling till läroplanen

Nutidshistoria; kriget på balkan.
Samhälle/mänskliga rättigheter: Att fly som barn från krig och att leva undangömd.


Medverkande på och bakom scen:

Skådespelare/dramatiker

Danjin Malinovic

Regi

Michael Cocke

Scenografi/Kostym

Katrin Brännström

Fotograf

Anna Huerta


Fakta:

Föreställningens längd: 90 min inkl eftersamtal
Publikantal:

Högstadiet max 200, Gymnasium max 250

Målgrupp: från årskurs 7 till och med gymnasiet
Krav på mörkläggning: Nej
El: 10 A + 16 A
Scenyta: Bredd 4 meter, djup 4 meter, takhöjd 3 meter
Bärhjälp: Om möjligt!

Pris:

18 000 kr per föreställning (subventionerad i Region Stockholm och Stockholms kommun/Kulan, samt ingår i det subventionerade utbudet i Skåne). Eventuellt boende och traktamente tillkommer.
Föreställningens skådespelare bor i Skåne vilket innebär att boende och traktamente i vissa fall kan exkluderas om arrangemanget äger rum även i den regionen.

Reseersättning:

70 kr / mil


Övrig information:

Danjin finns alltid tillgänglig för ungdomarna efter föreställningen. Det är alltid ett antal, ibland många som har behov att prata med honom, speciellt de som själva har liknande erfarenheter. Danjin är en öppen och kommunikativ person som publiken direkt får förtroende. Han är generös med sig själv efter föreställningen och många tar kontakt med honom efteråt via sociala medier som han uppmuntrar dom till att göra.


Kontaktuppgifter

Namn: Michael Cocke
E-post: gyllenedraken@gmail.com
Telefon: 0709968688

Extra material

https://www.riksteatern.se/forestallningar/var-ar-mitt-hem/
Trailer och info från när Var är mitt hem turnerade med Riksteatern.