Media

Teatercentrum producerar regelbundet olika typer av digitalt material. Det kan vara föreläsningar, intervjuer och annat som är av intresse för arrangörer, branschen eller egentligen för vem som helst som är intresserad av scenkonst eller de frågor om fri professionell teater som Teatercentrum driver.

Hela tiden överallt – en dokumentärserie

Ute i världen betraktar man den svenska fria teatern som framstående vad gäller både produktionsvillkor och konstnärlig höjd. Men att driva en fri teater kräver ofta att ta sig an en del utmaningar och en livsstil utöver det vanliga. Vad är det som gör att vissa väljer denna väg, att år efter år arbeta så hårt för en vision om teaterns betydelse i ett demokratiskt samhälle?

Teatercentrum har tillsammans med Filmbruket producerat dokumentärserien ”Hela tiden överallt” där allmänheten ges möjlighet att komma in under skinnet på den fria professionella teatern och ges en unik inblick i den svenska fria teaterns vardag. Serien består av 20 korta avsnitt där vi får följa människorna på Teater Theatron från Malmö, Göteborgs Dramatiska Teater från Göteborg, Nordcirkus från södra Årefjällen och Dockteatern Tittut från Stockholm; fyra teatrar med olika förutsättningar och sceniska uttryck från olika delar i landet.

Premiär snart

Teatern och pandemin – en pod

I början av mars 2020 är många teatrar fyllda av optimism: Turnerandet pågår för fullt. På många ställen sitter förväntansfulla barn i förskola och grundskolan och väntar; Kanske är det första gången man ska få se teater? Två veckor senare är allt förändrat. Corona har stängt Sverige och all kultur ställs in. Teatrarna står inför en svår kris: Kommer vi någonsin att kunna möte vår publik igen? Överleva, men hur?

Nu finns berättelserna om vad som hände teatrar som påverkades under pandemin. Möt konstnärliga ledare som fick teatern att leva vidare. Om när covid lamslog kulturen?

Teatern och pandemin — är en podserie i sex avsnitt
Producerad av Teatercentrum 2022
Inspelade mellan oktober 2021 och februari 2022
Upphovspersoner är Carina Ehrenholm och Anders Lorentzon

Vimeo – övriga filmer

På Teatercentrums Vimeokanal finns många spännande informationsfilmer såsom “Hur fungerar en teater”: en film som riktar sig till grundskolan att använda inför eller efter ett teaterbesök där vi får lära oss mer om de olika funktionerna som behövs för att en föreställning skall bli till, från idé till premiär. Där hittar du också föreläsningar om barns rättigheter, intervjuer med skådespelare om sitt yrke och mycket annat.