Tuppen Ja!

Folkteatern i Dalarna

En monolog om rättvisa för den lilla människan

Sixtens pappa äger en fabrik i Amerika. Varje gång pappan kommer hem från sina långa resor har han med sig presenter. Sixten och hans bror måste tävla om vem som får presenterna genom att ropa Tuppen ja! För den som ropar först, han får. Det märkliga är att även när Sixten ropar först vinner storebror, eftersom pappa hela tiden sätter upp nya regler. Och storebror är ju så irriterande mallig! Men nu har Sixten en plan.

En komisk och orättvis monolog om rättvisa för förskoleklass upp till årskurs 3. Tuppen ja! spelas i klassrum, vilket skapar ett nära och varmt möte för eleverna. Pjäsen väcker frågor om rättvisa och människors lika värde, om att känna sig felaktigt behandlad och vad det väcker för känslor. En bra grund för spännande samtal om jämlikhet, demokrati och inkludering i klassen. Tuppen Ja! går att boka med Skapande Skola medel.

Koppling till läroplanen

Föreställningen är delvis inspirerad av FN:s 17 Globala mål och då främst mål 10 – jämlikhet.
Med föreställningen vill vi skapa möjligheten för ett fortsatt arbete kring frågor om demokrati, jämställdhet och rättvisa.. Rättvisa handlar både om att få och att ge. Det handlar om ett synsätt där man är noga med att tilldela resurser till alla, inte bara de som skriker högst eller de som redan har en röst.

Skapande skola

I direkt anslutning till avslutad föreställning har vi ett 15 minuters samtal med eleverna, där de får ställa frågor om föreställningen och om teater i allmänhet. Detta samtal brukar vara mycket uppskattat.
Till föreställningen medföljer även en lärarhandledning med tips och övningar för pedagoger att arbeta med tillsammans med eleverna.


Medverkande på och bakom scen:

Regi, producent

Mattias Åhlén

Skådespelare

Hugo Emretsson

Ljud, ljus

Johannes Thydén


Fakta:

Föreställningens längd: 35 min
Publikantal:

30 personer. Tuppen ja! spelas i klassrum, vilket skapar ett nära och varmt möte för eleverna. Vi bygger upp vår scen och en lättare teknikrigg, vilket gör att klassrummet förvandlas till en teater.

Målgrupp: 6-9 år
Teatern utgår från region: Östra
Teatern turnerar till region: Östra, Turnerar Östra
Krav på mörkläggning: Ja
El: 220V
Byggtid: 120 minuter
Rivtid: 45 minuter
Scenyta: Bredd 2.5 meter, djup 3 meter, takhöjd 2.5 meter
Bärhjälp: Nej, men vi behöver en person som möter upp och visar oss lokalen.

Pris:

9000kr första föreställningen
5000kr resterande föreställningar utan bygg/ riv

Reseersättning:

80kr/milKontaktuppgifter

Namn: Mattias Åhlén
E-post: producent@folkteaternidalarna.se
Telefon: 0734041856