Tidernas djur

Teater VårVind

TIDERNAS DJUR är en historia om hur vi människor hanterar och behandlar det som vi kallar “våra” djur. Hur vi brukar och missbrukar dem, och hur viktigt det är att lyssna och känna empati över språk- och artgränser.Vi bjuder på en magisk tidsresa i spåren efter historiens berömda ochbortglömda djur.

TIDERNAS DJUR är en teaterföreställning baserad på Elin Ruuths bilderbok med samma titel. Om boken, som utkom hösten 2021, skrev BTJ: ”En spännande genomgång av märkliga djur samt djurarter i historien och från olika håll i världen. (…)
Tidernas djur är både fascinerande och lärorik!” Vi bjuder på en magisk tidsresa i spåren efter historiens berömda och bortglömda djur. Vår målgrupp är barn i åldrarna 6-9 år samt familjer. I Teater VårVinds iscensättning får publiken möta den uråldriga Ålen i hennes hem och fängelse: den bråddjupa brunnen. Som ett mörkskimrande pärlband av minnen, fantasier och oväntade besökare, visualiseras djurens och människornas gemensamma historia.Pjäsens ål har, liksom alla ålar av arten Anguilla anguilla, börjat sitt liv som ett ägg i Sargassohavets djup. Till Sargassohavet går också hennes eviga längtan, från botten av brunnen i skånska Brantevik där hon varit fånge i över etthundrafemtio års tid. I fångenskapen ser hon glimtar av världen ovanför och tar del av kända och okända djurs öden:En skadeskjuten brevduva har förirrat sig från Verduns skyttegravar. Den sista pungvargen sjunger en blues på Hobart Zoo i Australien. En sminkad labbråtta erbjuder en flyktväg och Laika spänns fast i Sputnik 2. I gestaltningen av djur och skeenden använder vi oss av bland annat objekt/dockor, projektion och skuggspel. Inuti brunnen finns olika figurer och landskap, men de framställs också bakom och framför brunnslocket som används som en rörlig tavla. Olika världar föds genom enkla medel och metoder som våra två skådespelare skapar och styr.

Ljudspår och levande musik löper som en tråd genom föreställningen och tidsåldrarna. Vi leker med skala och perspektiv, rymd och trängsel. I brunnens slutna verklighet är allting möjligt, och även om det är en mörk och enslig plats finns där också rum för hopp, humor och värme. TIDERNAS DJUR är en historia om hur vi människor hanterar och behandlar det som vi kallar “våra” djur. Hur vi brukar och missbrukar dem, och hur viktigt det är att lyssna och känna empati över språk- och artgränser.


Medverkande på och bakom scen:

Medverkande

Alva Petersson & Kari Hamfors Wernolf

Manus

Elin Ruuth

Regi

Pascal Crépault Wibe

Kompositör

Sara Kilhman Wibe


Fakta:

Föreställningens längd: 42 min föreställning+ 10 min paus + 30 min worshop
Publikantal:

50 barn per föreställning + lärare
Om workshop, 25 barn per workshop

Målgrupp: 6-9 år samt familjer.
Teatern utgår från region: Östra
Teatern turnerar till region: Östra, Turnerar Norra, Turnerar Östra, Turnerar Södra, Turnerar Västra
Krav på mörkläggning: Ja
El: Elkrav: 2 x 10 A eller 16 A
Byggtid: 120 minuter
Rivtid: 60 minuter
Scenyta: Bredd 6 meter, djup 6 meter, takhöjd 3 meter
Bärhjälp: Gärna minst en person, helst två

Pris:

10 000kr per föreställning, 12 oookr med workshop
9 000kr per föreställning om två per dag- på samma ställe, 11 000kr med workshop

Reseersättning:

transport, logi och traktamente tillkommer


Övrig information:

Vi spelar helst på samma nivå som första publikrad. Vi har kuddar med oss, men ingen gradäng. Vi behöver låna bänkar och/eller stolar på plats.


Kontaktuppgifter

Namn: Suzane Crépault
E-post: suzane@varvind.se
Telefon: 0733 997871