Språkets Makt/ Maktens Språk

Teater VårVind

En musikalisk föreställning-Om språkmakt och maktspråk i ord, tystnad, rörelse och musik. En turnéanpassad föreställning på muntert allvar för alla från 10 år och uppåt.

En musikalisk föreställning

Om Frans fick beskriva sig själv med endast tre ord, skulle han säga att han är ”tydlig, teoretisk och nördig”. Med föreläsningen Språkets makt/Maktens språk reser han runt och utbildar ungdomar i sitt specialintresse: språket som maktfaktor. Men vem är vikarien som ska hjälpa honom att sköta ljuset just idag? Vad händer med din självbild om du plötsligt välsignas med en tekniker/assistent som skapar fritt? Heter hon ens Yvonne som hon påstår? Och vad handlar egentligen ”att ha makt” om?
Tillsammans med verbala bebisar, dryga bilmekaniker, språkpolismuppar, tolvåriga gamers, konspirationsteoretiker och twittertroll kastar vi oss ut i en lekfull studie av språkets maktpotential och fallgropar. Om språkmakt och maktspråk i ord, tystnad, rörelse och musik. En turné anpassad föreställning på muntert allvar för alla från 10 år och uppåt.

Finns möjlighet att beställa workshopen: Maktens tjuvar- om härskartekniken i alla sina former- i anslutning till föreställningen
45 min+ ca 10 min paus mellan föreställning och workshop
Lärarhandledning finns

Skapande skola

Makten finns i kroppen, i tystnaden, i språket. Du med dina pedagogiska glasögon kan ha fått syn på något som är relevant att lyfta i just din klass som passar just er som efterarbete.
Vi har valt att lägga fokus på makt-tjuvar och har haft härskartekniker i förgrunden för vårt efterarbete. Detta som en ingång till att prata om hur språket ger och tar makt. Det är också en ingång till att prata om hur vi bemöter varandra. Härskarteknikerna är ett begrepp som Berit Ås, en norsk professor i socialpsykologi, identifierat för att beskriva subtila sätt som någon kan förtrycka och bevara ojämlika maktförhållanden. Empowerment Nätverket vid Stockholms Universitet (ENSU) har efteråt utvecklat förslag på motstrategier för att bemöta härskartekniker och bekräftartekniker för att skapa bättre socialt klimat. Det är ur deras beskrivningar som vi har sammanfattat härskarteknikerna, motstrategierna och bekräftarteknikerna.


Medverkande på och bakom scen:


Fakta:

Föreställningens längd: 42 min föreställning+ 10 min paus + 45 min worshop
Publikantal:

i klassrum 30 elever + 5 vuxna
annars ca 80 pers.

Målgrupp: 10 till 13 år
Krav på mörkläggning: Nej
El: Elkrav: 2 x 10 A
Byggtid: 60 minuter
Rivtid: 60 minuter
Scenyta: Bredd 4 meter, djup 4 meter, takhöjd 2.5 meter
Bärhjälp: 1-2 pers

Pris:

1 föreställning: utan workshop 9 500kr med workshop 11 000 kr Ex. moms
2 föreställningar samma dag och plats: 8 000kr eller 9 500 kr var

Reseersättning:

Tillkommer: ersättning för resa / boende och traktamente


Övrig information:

Kan spelas i klassrum, bygdegårdar och i de flesta lokaler.
Föreställningar per dag: 2


Kontaktuppgifter

Namn: Suzane Crépault
E-post: suzane@varvind.se
Telefon: 0733 997871

Extra material

presentation av regissör samt trailer