Primus

Undantaget

Primus är berättelsen om människan och konstnären Primus Mortimer Petterssons livsöde. I en dockteateruppsättning får vi följa Primus liv från uppväxten i Östersund, åren till sjöss och hans 46 år som inlagd på mentalsjukhuset Frösö sjukhus.

Primus Mortimer Pettersson är en av Jämtlands största kulturpersonligheter genom tiderna. Hans konst finns i många olika hem och institutioner, de syns ofta på auktioner och inbringar fortfarande stora summor. Primus växte upp i Östersund och drog, efter moderns död, som 14-åring till sjöss. Flera hårda år på sjön, både arbetsmässigt som alkoholintagmässigt, satte sina spår i Primus och efter en situation där han förföljt en flicka i staden så lades han in på Östersunds Hospital (senare Frösö Sjukhus)
På Frösö sjukhus skapade Primus enorma mängder målningar varav många förstördes på order av sjukhusets överläkare. Vad Primus egentligen led av förblir obesvarat. Vad vi däremot vet är att hans konst var autodidakt och självupplevd. Primus målade bilder ur minnet och tavlorna var kanske ett sätt för honom att kommunicera sitt inre till omvärlden. Föreställningen ger en överblick över hans liv och diskuterar även institutionalisering och psykisk ohälsa.

Föreställningen utvaldes till ”Kulturbygdsturnén”, Bygdegårdarnas Riksförbunds stora nationella projekt och spelades över tjugo gånger vintern och våren 2023.


Medverkande på och bakom scen:

Manus, regi, och skådespelare

Martin Johansson

Scenograf

Helene Gedda

Musik

Pernilla Axerup och Pia Påltoft


Fakta:

Föreställningens längd: 60 min
Publikantal:

Max 40 pers.

Målgrupp: vuxen
Teatern utgår från region: Norra
Teatern turnerar till region: Norra, Turnerar Norra
Krav på mörkläggning: Nej
El: Inga elkrav
Byggtid: 60 minuter
Rivtid: 45 minuter
Scenyta: Bredd 5 meter, djup 4 meter, takhöjd 3 meter
Bärhjälp: Önskvärt men ej krav

Pris:

Gage
10 000 kr (Giltigt: 2023-12-01 till 2024-03-29) Exklusive moms 25%

Utanför Jämtland Härjedalen
13 000 kr (Giltigt: 2023-12-01 till 2024-03-29) Exklusive moms 25%
Tillkommer:
Ersättning för resa/boende

Reseersättning:

35 kr/mil.Kontaktuppgifter

Namn: Martin Johansson
E-post: martin@undantaget.org
Telefon: 0705416004