Pappelina- min syster

Figurteaterkompaniet

Wilma är en liten flicka som älskar att leka med papper. Men hon vill så gärna ha ett syskon. När mamma och pappa inte kan ge henne något syskon tillverkar en egen syster av papper. En dag berättar mamma och pappa att Wilma ska få en bror. Då blir Pappelina ledsen och åker tillbaka till papperslandet. Wilma följer efter. När lillebror tillslut kommer förstår Wilma att hon kan leka med både Pappelina och sin bror.
Efter föreställningen har vi en kort workshop i enkel origami. Workshopen kan göras längre för en begränsad grupp av de äldre barnen.

Wilma är en liten flicka som älskar att leka med papper, om pappa hjälper henne kan hon göra pappersfiskar. Mamma har lärt henne att göra pappersklänningar. Hon leker att ett stort papper är en lina hon kan gå på och vara en cirkusprinsessa. Sen blir papperet till en grotta, en drottnings kappa och en bro. Till sina vänner åker hon i en pappersbåt samtidigt som hon sjunger att hennes värld är full av fantasi. Men hon vill så gärna också ha ett syskon att leka med. När mamma och pappa inte kan ge henne något syskon tillverkar Wilma en egen syster av papper. Hon kallar sin syster Pappelina och de leker kuddkrig, kurragömma och hopplekar tillsammans. En dag berättar mamma och pappa att Wilma ska få ett syskon, en bror. Wilma vill inte ha någon bror för nu har hon ju Pappelina. Pappelina vill inne heller att Wilma ska få någon bror, hon blir ledsen och åker tillbaka till papperslandet. Wilma följer efter och träffar kungen och hela pappersfolket. När lillebror tillslut kommer till världen, berättar kungen för Wilma. Att om hon åker hem till lillebror, så kan hon komma tillbaka till papperslandet precis när hon vill. Då åker Wilma hem, för nu förstår hon att inte måste lämna Pappelina bara för att hon har fått en bror. Hon kan leka med båda.
Vårt programblad till föreställningen är samtidigt ett origamipapper med instruktioner hur man viker en ”loppa”. Tillsammans med barnen, personalen och föräldrarna viker vi loppan som är en av de enklaste origami figurer man kan göra. Alternativt viker vi ett flygplan. Om barnen är lite större är workshopen lite längre och vi viker en loppa, ett flygplan och en svan.

Koppling till läroplanen

Föreställningen Pappelina väcker nyfikenhet och lust att leka och forska.
I vår workshop får barnen träna på finmotorik och koordination. Origami är även matematik.

Skapande skola

Konsten att vika papper är urgammal och kommer från Japan, ordet origami betyder just, vika papper. Eftersom föreställningen inspirerar till att tillverka figurer i papper har vi i samband med föreställningen en workshop i enkel origami för små barn. Vårt programblad är det papper man viker sin ”loppa”av. Vi börjar workshopen med att vi på scenen har ett stort papper, vi viker en jätteloppa och leker loppleken. Det vill säga, barnen föreslår en siffra och en färg och vi ser vad som finns bakom den föreslagna färgen, detta pågår tills alla 8 bilder kommit fram . På så vis blir alla barn involverade i loppleken. Sen är det barnens tur att vika. Men hjälp av personal och föräldrar viker vi en loppa som är en av det enklaste origamifigurerna. Det finns även ett antal loppor med redan förvikta veck för att lättare förstå hur man ska göra.
Vi viker även flygplan samt för de minsta barnen en fjäril som barnen får måla och leka med.


Medverkande på och bakom scen:

Skådespelare

Pia Arnedotter, Hugo Catolino


Fakta:

Föreställningens längd: 30 + 15 minuter
Publikantal:

60

Målgrupp: 5-8 år
Teatern utgår från region: Västra
Teatern turnerar till region: Turnerar Norra, Turnerar Östra, Turnerar Södra, Turnerar Västra, Västra
Krav på mörkläggning: Nej
El: 10A
Byggtid: 120 minuter
Rivtid: 60 minuter
Scenyta: Bredd 4.5 meter, djup 4.5 meter, takhöjd 2.4 meter

Pris:

10000 kr för första föreställningen, andra samma dag och plats 7000 kr

Reseersättning:

Resa från Långban/Filipstad 65 kr/milKontaktuppgifter

Namn: Pia Arnedotter
E-post: figurteater@telia.com
Telefon: 0702785168

Extra material

Del av föreställningen Pappelina – min syster. För barn från 4-7 år