Kassandrasyndromet och Vem dödade min pappa? – 2 pjäser, 1 föreställning

Månteatern

En mamma, en pappa, en dotter, en son. Två ser över sin relation i det antika Grekland, de två andra sitter i en by i Frankrike och undrar var tiden tog vägen. Oro över framtiden, tankar kring dåtiden. Hemligheter och svek och villkorslös kärlek, allt som präglar relationen mellan en förälder och ett barn. Var du än är, var du än befinner dig. Blicken från den som gav dig liv kommer du aldrig ifrån.

2 pjäser, 1 föreställning.
Pjäserna spelas med fördel efter varandra men går också att boka separat.

KASSANDRASYNDROMET
Troja. Fienden sitter utanför stadsmurarna i tio år och hotar med krig. Sedan plockar de plötsligt ihop sitt pick och pack och åker hem. De lämnar ett hästskrälle efter sig. En enorm sak, gjord i trä och metall. “Rör den inte!” skriker Kassandra till trojanerna som promt vill ha in den i staden. När ingen lyssnar blir hon hysterisk. Hon påstår att hon kan se in i framtiden. Antagligen är hon bara galen.

Vi möter Hecuba, drottning av Troja, med ansvar över folk och samhälle. Vi möter hennes dotter, Kassandra, lillsessan, tonåringen, dömd av nyckfulla gudar att tvingas se framtidens brutalitet – och dömd att aldrig bli lyssnad på. De möts i en förtvivlad kamp innan stadsportarna öppnas och den ödesdigra hästen släpas in, i vilja att möta varandra och i oförmåga.

VEM DÖDADE MIN PAPPA?
En son besöker sin pappa, efter att han gjort sig illa på fabriken han arbetar på. Det väcker en mängd minnen som sonen har med sin pappa under sin uppväxt, en uppväxt kantad av våld, hårda ord och homofobi men också fattigdom, dubbla arbeten och en ständig kamp att få pengarna att räcka. Man kan titta på sin förälder och undra varför den inte ansträngde sig mer för att få en relation att fungera men man kan också se det från ett annat håll.

Édouard Louis bok är en anklagelseakt mot de franska politikerna, de är alla skyldiga till att ha tagit död på hans pappa. Till att göra en far-och-son-relation omöjlig. Till att ha ett drägligt liv. Till tonerna av Barbie Girl tecknar vi en öm och våldsam berättelse om hur vi mest av allt accepterar att vårt samhälle ständigt vänder ryggen mot de som behöver störst hjälp.

Koppling till läroplanen

SAMHÄLLSKUNSKAP (Främst Vem dödade min pappa?)
Människors identiteter, ekonomiska resurser och möjligheter i samhället och hur dessa kan påverkas av bland annat socioekonomisk bakgrund, kön, ålder och etnicitet. Begreppen makt, rättvisa, jämlikhet och jämställdhet.

HISTORIA (Främst Kassandrasyndromet)
Framväxten av högkulturer i olika delar av världen, till exempel i Afrika, Amerika och Asien. Antiken, dess utmärkande drag som epok och dess be­ty­delse för vår egen tid.

Skapande skola

Vi erbjuder efterföljande publiksamtal som vi kallar Månteatern Q&A. Genom en kortare förberedelse i klassrummet sätts tankar igång om den kommande upplevelsen & frågor formuleras. Dessa frågor tas med till publiksamtalet & kan vara om föreställningen, teater i stort eller hur det är att vara skådespelare. Genom att det är eleverna som driver samtalet med funderingar så pressar vi inte på vår publik frågor om en upplevelse de just har haft.
Vi har också möjlighet att sätta samman workshops.


Medverkande på och bakom scen:

Kassandrasyndromet manus

Annika Nyman

Kassandrasyndromet regi

Elin Skärstrand

Kassandrasyndromet medverkande

Lillemor Hjelm, Meera Ryan

Vem dödade min pappa? dramatisering och regi

Kristian Hallberg. Efter boken Vem dödade min far av Édouard Louis

Scenografi & kostym

Evelina Johansson

Ljusdesign & teknik

Ida Eklund

Teknik, video & tillverkning

Christian Jönsson

Ljud

Christian Jönsson, Kristian Hallberg

Mask

Charlotte Wolke

Filmmaterial

Kristian Hallberg

Sömnad

Tuva Eserstam

Opera

Amanda Flodin

Producent

Anneli Sandell

Kommunikation

Henrik Hulander


Fakta:

Föreställningens längd: 85min (Kassandrasyndromet – 42min, Vem dödade min pappa? – 40min)
Publikantal:

Med vår turnégradäng 70 inkl vuxna. För extra bänkrad (80 inkl. vuxna) kräver tillägg av 1.5m på djupet.

Målgrupp: 14-19 år
Teatern utgår från region: Södra
Teatern turnerar till region: Södra, Turnerar Norra, Turnerar Östra, Turnerar Södra, Turnerar Västra
Krav på mörkläggning: Ja
El: 2 x 10 A
Byggtid: 210 minuter
Rivtid: 90 minuter
Scenyta: Bredd 10 meter, djup 9 meter, takhöjd 3.5 meter
Bärhjälp: 2 vuxna, tunga lyft kan förekomma

Pris:

Båda föreställningarna efter varandra första tillfället 19 000kr, nästkommande 11 000kr
Kassandrasyndromet eller Vem dödade min pappa? första tillfället 14 000kr, nästkommande 9 000kr

Reseersättning:

För föreställningar utanför Skåne, 67.50:-/mil


Övrig information:

Föreställningar utanför Skåne tillkommer förutom milersättning även boende och traktamente. Alla priser är exklusive moms. Föreställningen kan spelas mot befintliga sittplatser enligt överenskommelse.


Kontaktuppgifter

Namn: Henrik Hulander
E-post: henrik@manteatern.se
Telefon: 070-2080454