Kallocain

Musikteater Unna

En dystopi om sanningsdrogen som ger världsstaten kontroll över medborgarnas tankar. I det karga och storslagna kalkbrottet i Hide gestaltas Karin Boyes litterära mästerverk av en ensam skådespelare med ett sammanbitet metalband.

Kemisten Leo Kall och hans fru Linda lever i ett framtida övervakningssamhälle, Världsstaten. Alla bor under jord, alla kallas medsoldater och ingen litar på någon i detta angiverisamhälle. Överallt finns polisöron och polisögon, lika verksamma i mörker som i ljus, till och med i sovrummen.

Leo Kall har framställt en sanningsdrog som får människor att avslöja sina innersta tankar. Staten börjar använda Kallocainet för att undersöka brottslingar och det stiftas en ny lag mot statsfientligt sinnelag. Till och med tankar kan nu dömas.

Under experimenten med drogen får Leo höra lockande men oroväckande berättelser. Försökspersonerna från frivilliga offertjänsten vittnar om en ökenstad dit statens kontroll inte räcker. Om sånger som inte är marscher. Om människor som litar på varandra. Mot sin vilja påverkas Leo Kall av berättelserna om att en annan värld är möjlig.

Samtidigt misstänker han att hans fru är otrogen. För att få veta sanningen binder han sin fru och tvingar henne under sprutan. Men mötet med Linda under Kallocainets rus slutar inte som han hade trott. Tillsammans börjar Leo och Linda att drömma om ett annat liv. Men kanske är det för sent?

Koppling till läroplanen

Svenska, Karin Boye


Medverkande på och bakom scen:

Regi

Torgrim Mellum Stene

Manus, Skådespelare

Johan Theodorsson

Kompositör, Gitarr

Anders Peev

Slagverk

Lea Larsson

Elbas

Johan Mörk


Fakta:

Föreställningens längd: 2h med paus
Publikantal:

300

Målgrupp: Vuxna, gymnasiet
El: 10A
Scenyta: Bredd 5 meter, djup 4 meter, takhöjd meter
Bärhjälp: Gärna 1 eller 2 personer

Pris:

25.000

Reseersättning:

MilersättningKontaktuppgifter

Namn: Anders Peev
E-post: anders@musikteaterunna.se
Telefon: 0704050448