Kainos sång

Skottes musikteater

Skottes musikteater spelar kantele, dragspel och klarinett och låter tonerna följa den finska flickan Kaino, som skickas till landet fullt av sockerdricka, Sverige, under kriget.

Nu ska jag berätta för er om Kaino. Hon kommer från Finland; från Karelen. Det började en dag för över 70 år sen när Kaino bara var fyra och ett halvt år. Det är hennes sång ni hör nu. Kainos sång.

Kaino står på båten som ska ta henne och hennes två bröder Arvo och Mauno, från det krigsdrabbade Finland till landet fullt av sockerdricka – Sverige!
Mammas ord ekar i Kainos huvud: En sak måste du komma ihåg, Kaino. Ni måste hålla ihop. Du måste vara en duktig flicka!

Med toner från kantele, dragspel och klarinett, får vi höra den verklighetsbaserade berättelsen om Kaino. Hon var en av de 72 000 finska barn som kom till Sverige under andra världskriget.
Vi får följa hennes väg genom flyktingförläggningar, fosterfamiljer och in i det svåra, till en början obegripliga, svenska språket och nya levnadsförhållanden. Om uppbrott, besvikelse, familjeförhållanden, identitet, härkomst och längtan. Om en väsentlig del i vår historia som vi sällan talar om. Skottes lyckas spela ljuset i dramat, men väjer inte för de mörka stråken.

Föreställningen är utmärkt för vuxenpublik likväl som skolföreställning åk F-9, samt familjeföreställningar med blandade åldrar. Dessutom kan en utställning om den stora grupp finländska barn som skickades till Sverige under krigsåren, lånas med från Gävleborgs museum.

Koppling till läroplanen

Ett internationellt perspektiv är viktigt för att kunna se den egna verkligheten i ett globalt sammanhang och för att skapa internationell solidaritet samt för att leva i ett samhälle med täta kontakter över kultur- och nationsgränser. Det internationella perspektivet innebär också att utveckla förståelse för den kulturella mångfalden inom landet.
Det etiska perspektivet är av betydelse för många av de frågor som tas upp i skolan. Perspektivet ska prägla skolans verksamhet för att ge grund för och främja elevernas förmåga att göra personliga ställningstaganden och agera ansvarsfullt mot sig själva och andra.

Skapande skola

Det finns ett skapandeskolamaterial för för- eller efterarbete, där eleverna deltar aktivt i frågor runt mänskliga rättigheter, flyktingar och barn. Dessutom kan en utställning om den stora grupp finländska barn som skickades till Sverige under krigsåren, lånas med från Gävleborgs museum.


Medverkande på och bakom scen:

Skådespelare/musiker

Marie Skönblom, Sara Fridholm och Kalle Zerpe

Manus

Urban Lindh

Regi

Elisabeth Frick

Musik

Sara Fridholm och Kalle Zerpe

Scenografi/Kostym

Claes Wiberg


Fakta:

Föreställningens längd: 70 min
Publikantal:

Enligt FHM rekommendationer när sådana gäller, annars 60 (skol) och 70 (offentlig). Publiken sitter på båda sidor om scenen. Spelet sker i mitten. Max 30 resp. 35 personer på vardera sida om scenen.

Målgrupp: 6-100 år. Från sex år vid familjeföreställning, från sju år vid skolföreställning. Spelas både i skolans alla stadier, på teater och äldreboende. En väldigt bred föreställning när det gäller ålderskategori. Identifikation finns på flera plan.
Teatern utgår från region: Östra
Teatern turnerar till region: Östra
Krav på mörkläggning: Nej
El: 3 x 10 A
Rivtid: 90 minuter
Bärhjälp: En person om möjligt

Pris:

14 000 kr. Andra föreställningen i samma lokal och dag 7000 kr. Vid behov bokar och bekostar arrangören tre enkelrum.
Traktamente enligt kollektivavtal.

Reseersättning:

60 kr. milen


Övrig information:

OBS! Scenmåtten inkluderar publikplatserna.


Kontaktuppgifter

Namn: Eva Janstad
E-post: producenten@skottesmusikteater.com
Telefon: 0705433143

Extra material


Podd