Hjältinnor – en feministisk barnpjäs på arabiska

Arabiska Teatern

Vill ni presentera en feministisk barnpjäs på arabiska?
Barn- och familjeföreställningen “Hjältinnor” är möjlig att boka, arrangera och spela på hösten 2021 och hela 2022. Just nu, hösten 2021, turnerar vi i Sverige och har ett trettiotal föreställningar spelade och inbokade.

”Hjältinnor” handlar om trettonåriga Leyla och hennes liv. Vi får möta Leyla när hon ska göra ett skolarbete om kvinnor som har förändrat världen. Kvinnor som gjort modiga saker, kämpat mot fördomar – om kvinnor som är hjältinnor.

Pjäsen spelas på arabiska och översätts till svenska med hjälp av hörlurar.
Föreställningen är 40 minuter.
Familjeföreställning från 7 år.

Arabiska Teatern skapar föreställningen “Hjältinnor” på arabiska för barn och familjer. Trettonåriga Leyla berättar om sitt liv, känslor, föräldrar och om kvinnor som är hjältinnor, om arabisktalande kvinnor som har förändrat världen, gjort modiga saker, utmanat patriarkala strukturer, kämpat mot fördomar och traditioner. Vi är inspirerade av de populära barnböckerna om kvinnliga hjältar som publicerats de senaste åren. Vi ser att det finns ett stort behov av att iscensätta och gestalta detta tema för arabisktalande flickor och för pojkar och deras föräldrar. Vi utmanar traditionella föreställningar om hur en kvinna kan vara och vad en kvinna är för att visa att du som tjej kan välja din identitet. Det är en pjäs som vill inspirera tjejer att kämpa för frihet att göra vad hon vill, att drömma och leva stort. Vi har fått ett entusiastiska publikreaktioner från barnen och deras familjer på vår nya föreställning. Fick också en fin recension i SvD: https://www.svd.se/arabvarldens-kvinnliga-visionarer-hyllas
Arabiska Teatern har en konstnärlig ledare, Helen Al-Janabi, flykting från Syrien, som har egna personliga erfarenheter av vad ett manschauvinistiskt, rasistiskt och förtryckande samhälle innebär. I det här projektet innebär det att vi har fokus på tjejers behov av att höra berättelser om karaktärer som de kan relatera till och som är nya och starka förebilder för dem. Denna uppsättning är en unik metod att genom att genom konstnärliga upplevelser och scenkonst på modersmålet främja jämställdhet.
”Hjältinnor” hade premiär 22 maj 2021 på Turteatern i Stockholm. Vi skapar en föreställning som riktar sig till arabisktalande barn och unga och familjer, för en publik som i regel inte har tillgång till scenkonst på sitt modersmål. Vi spelar en pjäs på arabiska med svensk översättning. Skådespelet framförs av en skådespelare med hjälp av en scentekniker. Primär målgrupp är arabisktalande barn 6-13 år och deras familjer. Vi översätter till svenska med hjälp av inspelad dialog som hörs med hjälp av hörlurar som publiken lånar. Vi har 30stycken hörlurar. Vi känner inte till att någon har gjort på detta vis tidigare och vi är mycket nöjda med resultatet. Speltid 40 minuter.
Regissör är vår konstnärlige ledare Helen Al-Janabi. Hon har senast regisserat en läsning av ”Ett drömspel” på Dramaten i våras.
Arabiska Teatern har turnerat sedan starten för fem år sedan. Vi har spelat mer än 400 föreställningar och nått 20 000 arabisktalande barn och unga.
För publiken innebär Arabiska Teaterns föreställningar att majoritetssamhället signalerar ett inkluderande förhållningssätt till dem och Sveriges största språkliga minoritet med 500 000 arabisktalande; att de får uppleva scenkonst på sitt modersmål, som är gjort för dem i Sverige, skapat och framfört av personer som har liknande bakgrund som dem själva, och skapat utifrån ett svenskt sammanhang. Utifrån en post-exil situation skapar vi teater där vi fokuserar på livet i Sverige, det nya hemlandet som främjar demokratiska synsätt, som värdesätter frihet, jämställdhet, jämlikhet och tolerans. Vi tror att vi som arabisktalande upphovspersoner och skådespelare, är trovärdiga representanter för målgruppen. Genom att ge röst och plats åt denna stora minoritet låter vi människor få möjligheten att känna sig viktiga, att vara en del av offentlighet och samhälle, vilket är en bra grund för att integrera sig i samhället och inte känna sig utanför. Vi är en brygga mellan en språklig minoritet och majoritetssamhället för att främja integration och ett gott liv i det nya landet, för alla.
Vi har en facebooksida med 68 000 följare. För varje föreställning hjälper vi arrangörer med riktad marknadsföring till målgruppen i just er ort.
Vi har stöd i denna uppsättningen bl. a. från Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Stockholms stad, Nacka kommun, Region Stockholm.

Koppling till läroplanen

Mångfald
Modersmål
Jämställdhet
Demokrati


Medverkande på och bakom scen:

Regi

Helen -AlJanabi

Scenografi

Erika Magnusson

Skådespelare

Leen Hashisho

Text

Waessem Alharqi

Ljuddesign

Marius Varhaugvik

Ljuddesign

Ronald Salas


Fakta:

Föreställningens längd: 40 min
Publikantal:

80 pers
30 st svensktalande, vi har trettio (30 stycken) hörlurar att låna ut till den svensktalande publiken. Det bör räcka ofast då vår tidigare erfarenhet är att det är cirka 5-10 procent av publiken som är svensktalande. Vi tar hand om utdelning och inlämning av hörlurarna.

Målgrupp: 7-12 år, arabisktalande och familjer (och svensktalande då vi översätta med hörlurar)
Teatern utgår från region: Östra
Teatern turnerar till region: Östra, Turnerar Norra, Turnerar Östra, Turnerar Södra, Turnerar Västra
Krav på mörkläggning: Ja
El: 2 x 10A
Byggtid: 240 minuter
Rivtid: 60.5 minuter
Bärhjälp: Nej

Pris:

14 000 kr i grundgage. Traktamente, transport räknas ut per arrangemang.

Reseersättning:

Räknas ut per föreställning utifrån avstånd


Övrig information:

Det finns en bra film av föreställningen med svensk text som ger en uppfattning av föreställningen. Om du vill kolla mejla: boka@arabiskateatern.se


Kontaktuppgifter

Namn: Oskar Rosén
E-post: boka@arabiskateatern.se
Telefon: 073 664 75 55

Extra material

https://drive.google.com/file/d/1RvAlo5ctNUIkCXZA60mzttPwr80SPTj9/view?usp=sharing
En länk till hela föreställningen