Hel-en klimatresa ner i underjorden

Jäders Teater

”Ni kanske inte bryr er, ni ska ju ändå snart dö.”
Så sa en 11-årig flicka när vi pratade med publiken om klimatet för ett par år sedan. Där och då föddes idén om en teaterföreställning med klimattema för barn. Många barn funderar på framtiden och de utmaningar vi står inför. De har redan förstått allvaret med klimatförändringarna, men anses vara för små för att vara med och bestämma.

I vår berättelse stiger den nordiska mytologins väsen ner till underjorden. Det är ekorren Ratatosk, geten Heidrun och korparna Hugin och Munin som reser till underjordens Gudinna Hel för att förmå henne att stoppa människorna från att gräva upp olja, kol och gas – det som kallas fossila bränslen.

”Hel – en klimatresa ner i underjorden” är en nyskriven pjäs av dramatikern America Vera-Zavala, musiken är skriven och framförs av Nina Perez. Konstnären och scenografen Helene Karlsson skapar ett poetiskt scenrum av återvunnet material.

Hel är en teaterföreställning som närmar sig det viktiga klimattemat på ett spännande, humoristiskt och hoppingivande sätt. Den sprider kunskap och en känsla av att vi tillsammans kan påverka och rädda vår planet.

En pjäs som handlar om vårt klimat, vår natur, vår framtid och om att läka. En pjäs om att bli Hel. 

Koppling till läroplanen

Det genomgripande temat är klimatförändringarna som vi står inför. Ett annat tema som ingår är Nordisk Mytologi.

Lärarhandledning ”Hel-en klimatresa ner i underjorden”

Naturskyddsföreningen SNF har mycket bra skolmaterial. Allt ligger på denna länk https://www.naturskyddsforeningen.se/skola/vad_vi_gor 

Även Världsnaturfonden WWF har bra skolmaterial.

Jag har haft kontakt med Pär Holmgren, känd miljöpersonlighet och tidigare meteorolog på SVT. Han har skrivit några böcker som jag varmt kan rekommendera

Bok för lärare: https://www.adlibris.com/se/bok/aktiva-larare-barn-fragar-om-klimatet-9789147083473 är slutsåld, men går att beställa på biblioteket?

Han har även skrivit en bok för barn om väder/klimat: https://www.adlibris.com/se/bok/upptack-vader-och-klimat-9789147082698 som kanske kan ge tips/inspiration.

Och en serie barnböcker för barn upp till 7 – 8 år om sjuåriga Torsten; bl a: https://www.adlibris.com/se/bok/torstens-resa-in-i-vattnets-varld-9789187329012 & 
https://www.adlibris.com/se/bok/torstens-resa-ner-i-underjorden-9789187329036  

En hälsning till er från Pär:

Det viktigaste för barnen tycker jag är att väcka en nyfikenhet och ett intresse, så att de själva sedan vill lära sig mer. Om de blir fascinerade av molnen, eller en myrstack, eller vårblommor, eller något annat i naturen, så ger förhoppningsvis nyfikenheten kunskap som ger engagemang.
Om skolorna vill beställa enstaka ex av Torstenböckerna är det enklast/billigast via: https://osynligamirakel.se/bocker Där går även att beställa bokpaket (alla 3 titlarna för 200 kr).
Om ngn skola vill göra en större beställning av Torstenböcker är det enklast att göra via order@motusmedia.se 
/Pär


Medverkande på och bakom scen:

Regi Anna Ehnsiö

Skådespelare Katarina Persdotter Jäder, Håkan Jäder, Nina Perez

Manus America Vera Zavala

Musiker Nina Perez

Musik

Nina Perez

Scenografi

Helene Karlsson

Producent

Katarina Persdotter Jäder


Fakta:

Föreställningens längd: 40
Publikantal:

80

Målgrupp: 7 – 12 år
El: 10A
Byggtid: 120 minuter
Rivtid: 60 minuter
Scenyta: Bredd 6 meter, djup 5 meter, takhöjd 0 meter
Bärhjälp: Inte nödvändig

Pris:

12 000 kr. Andra föreställning samma dag samma plats 8 000 kr.

Boende 3 enkelrum sam traktamente 3 personer 250kr/dag tillkommer.

Reseersättning:

35 kr / milKontaktuppgifter

Namn: Katarina Persdotter Jäder
E-post: info@jadersteater.se
Telefon: 0706286255

Extra material