Fotboll i Jemen

Teater Tribunalen

En sann agenthistoria med Shakespeareanska ambitioner om när SÄPO skickade en asylsökande jemenit i döden på uppdrag av CIA. Handlingen rör sig mellan Jemen, Helsingfors, Stockholm och Washington DC, och vi får möta ett myller av gestalter och en intrig som utspelar sig på alla sociala nivåer.

Fotboll i Jemen är en agenthistoria med Shakespeareska ambitioner. Den innehåller ett myller av gestalter och intriger och har en handling som utspelar sig på alla sociala nivåer och rör sig mellan Jemen, Helsingfors, Stockholm, Washington DC och sedan tillbaka till Jemen igen.

Uppslaget till pjäsen kom ursprungligen från några notiser i dagspressen som berättade om hur den svenska säkerhetspolisen, på uppmaning av amerikanska CIA, varit involverad i rekryteringen av en jemenitisk medborgare i Sverige. Jemenitens uppdrag var att infiltrera al-Qaida i syfte att öka träffsäkerheten hos det amerikanska drönarprogrammet. Dessvärre blev han avslöjad och slutade sina dagar skjuten och upphängd i ett fotbollsmål i huvudstaden Sana. Detta är också pjäsens ramhandling.

Fotboll i Jemen pratar om en av vår tids stora frågor: västvärldens förhållande till den islamistiska terrorismen. Hur stor skuld har vi själva till dess framväxt? Till nyrekryteringen av jihadister och kalifat-aspiranter? Har de fruktansvärda halshuggningarna i sociala medier något att göra med västs förhållningssätt till det muslimska, till mellanöstern, till förlorade kolonier och nutida oljetörst?

Det är också en pjäs om vådan av att som liten nation gå andra, större och mäktigare nationers ärenden.

Föreställningen blir omfångsrik, med många roller över flera kontinenter, men med basen i det utsatta nysvenska par som försöker skapa sig en svenssontillvaro, men vars hela liv bokstavligen slås sönder av det internationella politiska rävspelet. Det blir sång och musik, och en stor ensemble bestående av både äldre proffs såväl som unga teaterhögskolepraktikanter.

Av: Jan Käll
Regi: Richard Turpin


Medverkande på och bakom scen:

Regi

Richard Turpin

Skådespelare

Mohamed Ismail Anna Maria Käll Pierina Rizzo Henrik Dahl Isak Elwin Rasmus Savic Hanna Ingman Patrik Kumpulainen

Manus

Jan Käll

Konstnärlig ledare

Henrik Dahl

Producent och Verksamhetsledare

Hanna Melanton Appelfeldt

Scenograf

Magnus Möllerstedt

Kostym

Ulrika van Gelder

Ljusdesign

Maja Lindström

Ljuddesign

Fabian Grytt

Maskdesign

Elin Bergström

Regiassistent

Hanna Adolfsson

Scenmästare

Magnus Lindberg

Tekniker

Vera Westberg

Grafisk design

Henrik Dahl

Kommunikatör

Eva Bolin

Ekonomiansvarig

Cloffe Widén


Fakta:

Föreställningens längd: 2 tim
Publikantal:

200

Målgrupp: Vuxen
Krav på mörkläggning: NejKontaktuppgifter

Namn: Teater Tribunalen
E-post: info@tribunalen.com
Telefon: 08 849433