
Draupadis Eld
Långsjö Teater
Kliv rakt in i en tretusen år gammal saga med hjälp av indisk musik, mim, berättande och dans
Draupadi, den unga prinsessan är en modig tjej som gillar att dansa. När hon gifter sig och blir drottning i landet dras hon in i ett ödesdigert tärningsspel och hamnar mitt i centrum av striden mellan två släkter. Men Draupadi tar ödet i sina egna händer.
Långsjö teater gestaltar i samarbete med Stockholm Sangeet en liten del av det stora indiska eposet, Mahabharata. Genom att introducera klassisk indisk musik och instrument och blanda det med berättande, mim och dans växer en interaktiv föreställning fram som hyllar både indisk musik och kultur ur ett svenskt vardagsperspektiv. Föreställningen gestaltar och bjuder in barnen till reflektion kring evigt aktuella frågor om konflikter, känslor och rätten att bestämma över sitt eget liv, lika brännande för människor i dag som för tretusen år sedan.
Efter föreställningen finns möjlighet till en workshop som introducerar indisk musik och dans på plats i spelsalen. I första delen av workshopen ges en introduktion av de instrument som används under föreställningen – santoor och sitar, samt det indiska ”trumspråket”. Barnen får prova på att prata/rappa rytmer med trumspråket, som sedan byggs på och ackompanjeras av musikerna. I den andra delen av workshopen får barnen lära sig danssteg ur den indiska dansen kathakali och lär sig under en kort tid en enkel men mycket kraftfull danskoreografi. Workshopen avslutas med en samspelssituation där barnen och artisterna tillsammans dansar och pratar och rytmer, ackompanjerat av sitar.
Koppling till läroplanen
Föreställningen kan med förled kopplas till undervisning om Indien/Sydasien inom geografi, historia och religion och till kunskap om olika kulturer och musik och dans från olika delar av världen. Föreställningen kan också kopplas till undervisning om konflikthantering, rätt till sin egen kropp, rätt att säga ifrån etc.
Skapande skola
Föreställningen DRAUPADIS ELD blandar indisk klassisk musik, berättande, mim och klas- sisk dans blandad med hiphop. Den är interaktiv, d.v.s. barnen är med och skapar genom att styra delar av handlingen. Efter föreställningen börjar sedan workshopen som introducerar indisk musik och dans på plats i spelsalen.
I workshopen får barnen en introduktion till indisk musik och dans. De får lära sig att prata rytmer med hjälp av det indiska ”trumspråket” och dansa en koreografi med den sydindiska dansen kathakali.
Extra material
Från Länsmusiken i Stockholms utbudsdag på Musikaliska 2019-03-19 Film: Per-Markus Heggestad