Dokumentärserie om vardagen hos fria teatrar

Pressmeddelande 2021-09-27

I en ny unik dokumentärserie ges allmänheten möjlighet att komma in under skinnet på den fria professionella teatern. Vi får i serien följa människorna på fyra teatrar med olika förutsättningar och uttryck från olika delar i landet. Produktionsarbetet pågår nu, och kan följas i Teatercentrums sociala medier. Serien har premiär i början av 2022. 

Ute i världen betraktar man den svenska fria teatern som framstående vad gäller både produktionsvillkor och konstnärlig höjd. Men vad är det som gör att vissa väljer denna livsstil, att år efter år driva en teater och arbeta så hårt för en vision om teaterns betydelse i ett demokratiskt samhälle?


Den fria teatern i Sverige har funnits länge och det finns många myter kring hur det är att arbeta på en fri teater som vi vill slå hål på, säger Lovisa Pihl, Teatercentrums ordförande. Därför vill vi med den här serien ge tittaren en unik inblick i en värld av konstnärliga val, turnéplanering och politiska debatter genom möten med hårt arbetande människor som driver några av Sveriges fria professionella teatrar. 

Medverkande

Nordcirkus driver en teater i Årefjällen. De gör nycirkus, turnerar i Norrlands inland och brinner för att också glesbygden ska ha ett rikt kulturliv.
http://www.nordcirkus.com/

Dockteatern Tittut har i över 40 år verkat i Stockholm. De spelar över 700 dockteaterföreställningar varje år på såväl den egna scenen i Stockholm som på turné i hela landet och internationellt. https://dockteaterntittut.se/

Göteborgs Dramatiska Teater är källarteatern som drivs av en grupp skådespelare, regissörer och nära vänner. De spelar gärna föreställningar av internationella och prisbelönade dramatiker, ofta med en politisk ambitionen att ge röst till sårbara och utsatta människor. 
http://www.goteborgsdramatiska.se/1/

Teater Theatron firar 20-årsjubileum, kallar sig migrerande teater och utgår från Lund/Malmö. De jobbar med tematik som berör uppbrott, migration, identitet, tillhörighet, rotlöshet, civilkurage och hjältemod.
http://www.teatertheatron.se/

Presskontakt

Lars Dahlquist
Verksamhetsledare Södra regionen / regional manager
Teatercentrum Södra, Bergsgatan 29, SE 214 22 MALMÖ
+46 (0)70 555 41 86
lars.dahlquist@teatercentrum.se

Fakta

Teatercentrum står för idén bakom serien och är en bransch- och arbetsgivarorganisation för fri professionell scenkonst. Teatercentrum samlar idag nära 100 fria teatrar som genomför över 10 000 föreställningar för mer än 700 000 personer varje år.
www.teatercentrum.se

Filmbruket är ett produktionsbolag med god vana av att filma teater och är de som producerar dokumentärserien tillsammans med Teatercentrum.
www.filmbruket.se

Pressbilder

På bilden: Daniel Oja. Fotograf: Filmbruket