Det handlar om demokrati

Tage Granit

En brottsförebyggande föreställning.

I över tio års tid har Tage Granit skapat teater med inlåsta ungdomar på Statens Institutionsstyrelsers (SiS) ungdomshem. Ungdomarna har fått improvisera, gestalta och spela upp egenskrivna pjäser, ofta baserat på händelser ur deras eget liv. Genom denna unika erfarenhet har vi lärt känna ungdomarna men också den vuxenvärld som finns omkring dem. I ’Det handlar om demokrati’ får dessa röster komma till tals – röster som vi ofta talar om men sällan med.

Fyra personer är inlåsta i ett rum utan att veta varför de är där. En osynlig förhörsledare vill ställa dem till svars. Vad har de egentligen gjort för att förhindra att 15-årige Samir sitter inlåst efter att ha skjutit en jämnårig pojke? Vi möter pappan, politikern, läraren och socialsekreteraren som alla har varit en del av Samirs liv. De får inte lämna rummet förrän de har rannsakat sig själva och sitt eget ansvar. Parallellt med utvecklingen i förhörsrummet vävs videoprojektioner in som visar Samirs resa från ett litet barn till en ung kriminell. Pusselbit för pusselbit framträder en mer komplex verklighet än den vi vill se. I ’Det handlar om demokrati’ möter vi människor som tvingas se sina begränsningar och utmana sin egen världsbild. Pjäsen ställer viktiga frågor om fattigdom, utanförskap och hur vi skapar ett rättvisare samhälle.

I samband med föreställningen erbjuder vi också panelsamtal och workshops där vi diskuterar dessa frågor ur olika perspektiv. Målgruppen är personer i relaterade yrken och organisationer men också en samhälls- och kulturintresserad allmänhet.


Medverkande på och bakom scen:

Manus & Regi

Susanne Lindberg Rosenkrantz

Producent

Julie Rosenthal Brydolf

Skådespelare

Anna Marking

Skådespelare

Martin Preisler


Fakta:

Föreställningens längd: 90 minuter
Publikantal:

Alla

Målgrupp: 18-99 år
Teatern utgår från region: Östra
Teatern turnerar till region: Östra, Turnerar Norra, Turnerar Östra, Turnerar Södra, Turnerar Västra
Krav på mörkläggning: Ja
Byggtid: 60 minuter
Rivtid: 60 minuter
Scenyta: Bredd 5 meter, djup 4 meter, takhöjd 3 meter

Pris:

24000 ex moms

Reseersättning:


Övrig information:

Vid intresse för tillhörande panelsamtal eller workshop så har Tage Granit ett brett kontaktnät inom relaterade områden och skräddarsyr gärna innehåll och deltagare för just ert specifika behov.

Föreställningen kräver möjlighet att använda projektor och duk då den innehåller videoprojektioner.


Kontaktuppgifter

Namn: Julie Rosenthal Brydolf
E-post: julie@tagegranit.se
Telefon: 0736870950

Extra material

Teaser