Det farligaste som finns

4:e teatern

Vad är det farligaste som finns? Är det att ställa sig framför en stridsvagn på Himmelska fridens torg? Att dela ut flygblad om koncentrationsläger i Nazityskland? Eller att hoppa ner på ett tunnelbanespår för att rädda någons liv?

Vad är det farligaste som finns? Är det att ställa sig framför en stridsvagn på Himmelska fridens torg? Att dela ut flygblad om koncentrationsläger i Nazityskland? Eller att hoppa ner på ett tunnelbanespår för att rädda någons liv?
Vissa säger att det farligaste är att vara rädd. Att rädda människor är farliga. Ändå är rädsla något som drabbar alla. Kanske är det farligaste som finns att inte kunna hantera sin rädsla? Att bli som en robot som bara gör som den blir tillsagd för att slippa tänka eller känna?
Det farligaste som finns är en klassrumsföreställning som berättar historier om mod. Om verkliga människor som vågat känna, tänka och handla. Och i förlängningen – om vad det vill säga att vara människa i ett samhälle.

Koppling till läroplanen

Teman som tas upp i föreställningen, förutom mod, handlar om mänskliga rättigheter, integritet, jämställdhet och solidaritet. I föreställningen möter publiken skådespelarna i flera olika roller där de berättar om och agerar kring historiska händelser där någon eller några civila utmärkt sig för sitt mod, för att de vågat göra det som är rätt trots den rädsla och de konsekvenser de fått utstå på grund av det. Samtidigt arbetar de med att, i skådespelet, diskutera de olika situationerna, deras egen rädsla och hur de hade agerat i de situationerna. På det viset ger föreställningen möjligheten för publiken att utan krav för vad som är ”rätt och fel”, själva fundera på hur de hade känt, hur de hade agerat och skapar förutsättning för förståelse för både sig själva och andra.

Skapande skola

Det farligaste som finns är en klassrumsföreställning om mod. Till föreställningen finns en workshop där eleverna efter att ha sett föreställningen får pratar skådespelarna om mod och modiga människor i historien men också om de modiga i elevernas närhet.

De gör 4 hörns övningar och värderingsövningar med hela klassen så eleverna får tänka efter och säga sin mening utan att det värderas och genom det träna sitt eget mod att stå för sina värderingar och att det de säger är viktigt.


Medverkande på och bakom scen:

Regissör

Fredrik Lundqvist

Skådespelare

Titti Hilton, Daniel Scherp

Dramaturg

Moa Backman

Kostym och Scenografi

Anne Hellandsjö

Grafisk form

Mattias Abrahamsson

Pedagog

Marie Sundin


Fakta:

Föreställningens längd: 45 min
Publikantal:

90 eller enligt överenskommelse.

Målgrupp: 10-17 år
Teatern utgår från region: Östra
Teatern turnerar till region: Östra, Turnerar Norra, Turnerar Östra, Turnerar Södra, Turnerar Västra
Krav på mörkläggning: Nej
El: Inga
Byggtid: 60 minuter
Rivtid: 60 minuter
Scenyta: Bredd 5 meter, djup 3 meter, takhöjd 2 meter
Bärhjälp: Nej

Pris:

11 500kr/ Föreställning

9000kr/ 2:a föreställning samma dag och lokal

Reseersättning:

70kr/mil


Övrig information:

Tillkommer förutom reseersättning: Boende vid behov


Kontaktuppgifter

Namn: Desirée Wetter
E-post: desiree@4e.se
Telefon: 0733986504
Hemsida: http://4e.se