De oskrivna berättelserna – DOB

Temporarity

Vad är en vändpunkt? En röd tråd? En genre? En antagonist?
De oskrivna berättelserna är en interaktiv och humoristisk föreställning för klass 1-5 som vill väcka barnens lust till skrivande och berättande. Barnen inbjuds att delta aktivt i föreställningen: prata, agera, skriva, berätta…

Berättelser, i olika former, är något unikt mänskligt. I berättelserna hittar vi hjältar och medsystrar, oss själva och andra. De kan hjälpa oss att fly och att utvecklas. De kan skapa förståelse för andra och ge tröst. Få oss att skratta och drömma. Tänk om du inte bara får höra eller se berättelsen? Tänk om du blir inbjuden att delta?

Med musik och extravaganta kostymer berättar vi en historia barnen får gå in i. När de kliver in i klassrummen träffar de några märkliga karaktärer. En magiker, en superhjälte, en huvudlös man, en deckare och en gud (ja, påstår den i alla fall). De säger att de rymt från Innanlandet, platsen man är i innan man hamnar i en bok. De har väntat så länge på sin författare där att de riskerade att makuleras, så nu tar de saken i egna händer och har gett sig ut på jakt efter en författare. Kan barnen hjälpa dem?

Alla deltar i äventyret och får uppgifter att lösa. Med sin fantasi hjälper eleverna till att skapa ingredienser till en berättelse åt karaktärerna som de sedan sätter ihop till en historia. I föreställningen tar vi upp olika berättarbegrepp som genre, röd tråd, huvudperson, vändpunkt etc. Vill man finns möjlighet att starta äventyret redan innan vi kommer med brev från karaktärerna. Det finns också möjlighet att få berättelserna barnen skriver publicerade på vår webb.

Föreställningen spelas i två klassrum och korridoren utanför som publiken och skådespelarna tillsammans i större och mindre grupper rör sig runt i. Ibland spelas scener parallellt i de olika rummen. Med föreställningen följer en gedigen lärarhandledning. Föreställningen anpassas efter elevernas ålder.

Med stöd av Kulturrådet och Svante Bergströms stiftelse.

Temporarity drivs av scenkonstnärer som arbetat med teater för barn och unga i över 25 år och har lång erfarenhet av pedagogiskt arbete samt interaktiv, deltagande och omslutande teater. Se gärna mer på och följ oss på:

FB: https://www.facebook.com/temporarities
Instagram: temporarityproduction

På repertoaren finns den likaledes interaktiva Jag var här! för högstadiet som spelat över 100 föreställningar och som vi fått fantastisk respons på, t.ex. så här:

”Helt perfekt otroligt professionella, flexibla och inkännande skådespelare som verkligen kunde läsa av de olika grupperna och bemöta dem bra, trots alla olika behov hos eleverna.” Lärare, Ludvika

”Vi var så nöjda! Eleverna blev väldigt engagerade av innehållet och tyckte att budskapet var glasklart och viktigt. Vi blev positivt överraskade över hur bra formen funkade för våra elever. De ville skriva en fortsättning på egen hand för att få veta vad som skulle hända karaktärerna.” Lärare, Sollentuna

”Med enorm självklarhet erbjöds ungdomarna agens och interaktivitet, på ett sätt som stärker, medvetandehöjer och påminner ungdomarna om deras rätt att drömma, skapa och förändra. Läslandet, Södertälje

Koppling till läroplanen

Svenska, skivande , berättande.

Skapande skola

I föreställningen deltar eleverna aktivt, pratar, agerar , skriver. Det de skapar lämnas på skolan så ni kan arbeta vidare med det. En genomarbetad lärarhandledning med tips och övningar medföljer.
Passar utmärkt för Skapande skola, både fristående och med någon av våra kompletterande workshops:

• Skrivarverkstad

• Improvisation och berättande

• Gör en egen vandringsföreställning


Medverkande på och bakom scen:

REGI, DRAMATURGI:

Anna Mannerheim, Annikki Wahlöö

IDÉ, KONCEPT:

Anna Mannerheim

KOSTYM, REKVISITA:

Sigyn Stenqvist

LOGGA, TECKNAD REKVISITA:

Katarina Rodopoulos

MUSIK:

Magnus Larsson, Kontrapunkt

SKÅDESPELARE

David Andersson, Roy Nehmé, Anna Mannerheim, Katarina Rodopoulos, Annikki Wahlöö

TEXT, INNEHÅLL:

Ensemblen

FILMKLIPPNING:

Roy Nehmé


Fakta:

Föreställningens längd: 50 min
Publikantal:

Max 45 elever + minst två, gärna fler pedagoger.

Målgrupp: 7-11 år
Teatern utgår från region: Östra
Teatern turnerar till region: Östra, Turnerar Norra, Turnerar Östra, Turnerar Södra, Turnerar Västra
Krav på mörkläggning: Nej
Byggtid: 60 minuter
Rivtid: 25 minuter
Scenyta: Bredd 0 meter, djup 0 meter, takhöjd 0 meter
Bärhjälp: Gärna. Hjälp att flytta bord och stolar i klassrummen. Vi kommer två timmar innan vi börjar för att stämma av.

Pris:

Föreställning 1: 14000 kr
Föreställning 2 samma dag och plats: 9000 kr.
Föreställning 3 samma dag och plats: 8000 kr.
Detta är innan ev. subventioner. Vi har subvention bl.a. i Stockholm, region Stockholm, Västra Götaland samt Skåne.
Vid större beställningar kan rabatt diskuteras.
Tillkommer vid turné:
Boende
Traktamente

Reseersättning:

90 kr/mil


Övrig information:

Spelas i två klassrum intill varandra samt korridoren utanför. Vi behöver tillgång till ett av klassrummen senast 50 min innan start. Det andra klassrummet 30 minuter innan start. Vi behöver ett rum att sminka oss och byta om i.


Kontaktuppgifter

E-post: producent@temporarity.com
Telefon: 0724448094