De Ofödda

Teater Sörmland

En audiovisuell föreställning som utspelar sig innan födseln och baseras på de svårigheter och möjligheter som barn med NPF-diagnoser kan uppleva.

De tre barnen Teresia, Rosa och Albert vaknar upp. Var är de någonstans? Och varför har de inte blivit födda? Runt dem finns ingenting, bara ett limbo. Plötsligt hörs en röst: ”Jag ber om ursäkt för uppehållet men jag har upptäckt vissa variationer hos er som är problematiska. Men oroa er inte, vi kan lösa det här. Jag måste bara gå in och förändra lite i er genstruktur”. Rösten tillhör Hyper, den artificiella intelligensen som kontrollerar vilka som får och inte får födas till jorden. Nu är det upp till Teresia, Rosa och Albert att samla sina krafter och slåss för sin rätt att existera. I en orättvis värld tvingas de bli super för att få finnas till.

De Ofödda är en audiovisuell föreställning som baseras på de svårigheter och möjligheter som barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar/variationer* kan uppleva. Genom skådespeleri, ljud och videoprojektioner får denna sci-fi berättelse liv och utmanar interaktionen mellan skådespelare och teknik. Vi hoppas att De ofödda ska uppmuntra till att bejaka sina egna och andras variationer samt skapa ett rum där avvikande från funktionsnormen får vara både starka och svaga.

*Vad människor känner inför dessa begrepp är högst personligt. Då pjäsen syfte är att visa komplexiteten kring dessa nedsättningar/variationer och inte reducera de till enbart svagheter eller styrkor väljer vi att nämna båda begreppen.

Skapande skola

I samband med föreställningen De Ofödda erbjuder vi en workshop som handlar om hur det kan vara att leva med olika varianter av NPF-diagnoser. I en performance lecture gör vi en djupdykning i hur en människa med ADHD eller autism kan uppleva världen, men pratar också om varför vissa personlighetsdrag premieras mer än andra. Hur skulle ett mer inkluderande samhälle kunna se ut och fungera? I workshopen kommer vi att samarbeta med två föreläsare som har egna erfarenheter av att leva och arbeta med NPF.


Medverkande på och bakom scen:

Skådespelare

Emil Forsberg, Maja Lundqvist & Jerk O. Westin

Regi

Ewa Westin

Dramatiker

Karin Isaksson

Producent

Carina Ehrenholm

Scenograf

Svante Back

Ljud & Ljus

Fredrik Sundberg


Fakta:

Föreställningens längd: 55 min
Publikantal:

Föreställningen: Max 60 personer.
Skapande Skola-Workshop: Max 30 personer.

Målgrupp: 11-15 År
Krav på mörkläggning: Ja
El: 2 x 10A
Byggtid: 120 minuter
Rivtid: 60 minuter
Scenyta: Bredd 5 meter, djup 5 meter, takhöjd 3.5 meter
Bärhjälp: Inget krav, men uppskattas.

Pris:

Föreställningen: 12 000 kr (andra föreställning samma dag och scen: 9 000 kr)
Föreställning inkl. Skapande Skola-workshop: 15 000 kr (andra föreställning samma dag och scen: 12 000 kr)
Tillkommer: Ersättning för resa, boende och traktamente.

Reseersättning:

50 kr/milKontaktuppgifter

Namn: Carina Ehrenholm
E-post: carina@teatersormland.se
Telefon: 0155211400