Dagboksblad*

Teater SOJA

– anghående then forskrecklighe jakten på gossen Otto Sarkman gienom Westernorlanden anno 1721 – 1722.

Teater SOJA har hyllats för sina stadshistoriska pjäser, nu kommer en turnerande historisk pjäs för alla från 7 år med en ensemble bestående av Jens Nilsson, Sofia Andersson och Jan Boholm. Skeppsgossen Otto Sarkman är på flykt genom Västernorrland i början av Frihetstidens Sverige. Han får bland annat möta ryska härjningar, häxprocesser och hemvändande karoliner samt oväntad och varm vänskap.

Pjäsen handlar om skeppsgossen Otto Sarkman som flytt kriget i den finska delen av Sverige och hamnat i Sundsvall på våren 1721. Strax därefter börjar rykten gå om ryska härjningar och bränningar av städer och byar längs norrlandskusten. Otto blir tvungen att ge sig av från Sundsvall och hamnar, på grund av diverse omständigheter, på olika platser i Västernorrland med nedslag i häxprocesser, hällristningar, linodling, sörkörare och hemvändande karoliner. Pjäsen är samtidigt en berättelse om en flyktingpojke som flyr till Sundsvall och sedan tvingas fly i det nya landet men som till slut finner en fristad och kan börja studera. Och så småningom bli lärjunge till självaste Carl von Linné!

Teater SOJA är en fri, professionell teatergrupp från Sundsvall som funnits i 17 år, skriver pjäser för barn och vuxna och turnerar i hela landet. Vi har kultur för alla – just nu har vi fem föreställningar och musikprogram för vuxna samt två barnproduktioner på ”turné-menyn”. Några av dem kan kombineras på samma turné, vilket brukar uppskattas av arrangörerna. Vi reser med nätt scenografi och egen ljudanläggning, kan spela i såväl större som mindre lokaler och behöver varken bärhjälp eller mörkläggning. På vår hemsida finns en kalender där ni kan se höstens turné samt mer information om oss och våra föreställningar. Välkomna till Teater SOJA – en av Teatercentrums stolta medlemmar!

Koppling till läroplanen

Lärarhandledning med förslag på förberedelser och uppföljning för olika åldrar finns. Handledningen är skriven av en lärare och knyter an till de historiska händelser, företeelser och platser som förekommer i pjäsen.


Medverkande på och bakom scen:

Manus

Sofia Andersson och Jan Boholm

Regi:

Marie-Thérèse Sarrazin

Scenografi och kostym

Elsie Nyman

Medverkande skådespelare

Sofia Andersson, Jan Boholm och Jens Nilsson

Foto

Kajsa Hartig, Västernorrlands museum

Film

Fredrik Näslund, Freppo Media


Fakta:

Föreställningens längd: Cirka 40 minuter
Publikantal:

Max 60 pers

Målgrupp: För alla från 7 år. Skolbarn 7-12 år samt offentliga föreställningar
Teatern utgår från region: Norra
Teatern turnerar till region: Norra
El: Vanligt eluttag, 230 V/10 A
Byggtid: 60 minuter
Rivtid: 30 minuter
Scenyta: Bredd 4 meter, djup 4 meter, takhöjd 2.4 meter
Bärhjälp: Behövs ej.

Pris:

12 000 kr. (Momsbefriad förening).
Ersättning för logi (tre enkelrum) tillkommer.

Reseersättning:

65 kr/mil


Övrig information:

“Dagboksblad” har premiär den 30/1 2021 i Sundsvall och turnerar därefter vidare under våren. Kontakta vår producent för mer information och bokning. Pjäsen går att kombinera med flera av våra produktioner för vuxna på samma turné bl. a:
“KVINNOR – en stört skön monolog med Sofia Andersson” (se mer info här på Aktuellt utbud)


Kontaktuppgifter

Namn: Malin Berglund, producent
E-post: malin@teatersoja.se
Telefon: 070-3415151