DAGBOKSBLAD

Teater SOJA

– anghående then forskrecklighe jakten på gossen Otto Sarkman gienom Westernorlanden anno 1721 – 1722
En fartfylld, spännande och rolig föreställning som på ett lekfullt sätt blandar vår tid med historisk tid! Många möjligheter att koppla till lokalhistoria och lokalt kulturarv för såväl barn som vuxna.

”I skogen 27 maj anno 1721. Fyra dagar har förlidith sedhan jag lemnade Sundsvall. Det rykhtas att Sundsvall är helt nedbrändth. Förskrecklight. Min tanke går oftha till Ingeborg. Hur har hon det? Är hon fängslad? Så orättfärdigt. Så orätthwist. Tjufven går fri och hon får straffeth. Lefwer hon ens? Jag saknar henne så.”

Skeppsgossen Otto Sarkman, som flytt kriget i den finska delen av Sverige, hamnar i Sundsvall våren 1721. Strax därefter börjar rykten gå om ryska härjningar och bränningar av städer och byar längs Norrlandskusten. Otto tvingas, på grund av diverse omständigheter, på flykt genom Västernorrland. Han får bland annat höra hemligheter och se hällristningar, möta hemvändande karoliner och en roddarmadam som anklagats för häxeri. Samt uppleva oväntad och varm vänskap.

Pjäsen är samtidigt en berättelse om en flyktingpojke som flyr till Sundsvall och sedan tvingas fly i det nya landet men som till slut finner en fristad och kan börja studera. Och så småningom bli lärjunge till självaste Carl von Linné!

Koppling till läroplanen

Lärarhandledningen föreslår uppföljning kring bl a häxprocesser, 1700-tal, Karl XII, karoliner, linodling, rysshärjningar mm för lågstadiet, mellanstadiet och vuxna.


Medverkande på och bakom scen:

Manus:

Sofia Andersson och Jan Boholm

Regi:

Marie-Thérèse Sarrazin

Scenografi/kostym, affischidé och illustration:

Elsie Nyman

Komposition/trall:

Kettil Medelius

Medverkande:

Sofia Andersson, Jan Boholm och Jonas Jonsson, (som under hösten 2021 ersätter Jens W. Nilsson.)


Fakta:

Föreställningens längd: 55 minuter
Publikantal:

Skolor max 60 pers. (Vid offentliga föreställningar ev fler beroende på lokal, kontakta oss.)

Målgrupp: För alla från 7 år. Skolbarn 7-12 år (lärarhandledning för olika åldrar finns) samt offentliga föreställningar, även för vuxna.
Teatern utgår från region: Norra
Teatern turnerar till region: Norra, Turnerar Norra, Turnerar Östra, Turnerar Södra, Turnerar Västra
Krav på mörkläggning: Ja
Byggtid: 60 minuter
Rivtid: 30 minuter
Scenyta: Bredd 5 meter, djup 5 meter, takhöjd 2.4 meter
Bärhjälp: Behövs ej men gärna någon form av ljussättning utöver allmänljus om det finns i lokalen.

Pris:

12 000 kr/fst. Reseersättning och ev. logi för tre skådespelare tillkommer.

Reseersättning:

65 kr/mil


Övrig information:

Turnerar hösten 2021 och våren 2022, för både barn och vuxna. Höstens turnékalender ser ni här: https://www.teatersoja.se/events/kategori/teatersoja/
Kontakta oss gärna för mer information och inspiration kring hur pjäsen bl a används som kulturarvs-kickoff för vuxna eller kopplats till lokalhistoria i olika län. Vi kan också tipsa om en kulturarvskonsulent som har olika kompletterande workshops. Mvh Malin Berglund, producent, Teater SOJA


Kontaktuppgifter

Namn: Malin Berglund
E-post: malin@teatersoja.se
Telefon: 070-3415151