Camp Siegfried

Playhouse Teater

Blottläggande drama om människans desperata trevande efter identitet

Ett sommarläger för ungdomar på Long Island. Hon är sexton, han sjutton. Bandet spelar, ölen flödar. Romantik, spänning och åtrå ligger i luften. Hon älskar latin och poesi. Han är mer jordnära, stark och händig. Deras ögon är blå och eldflugorna surrar i sommarnatten.
Den här pjäsen baseras på ett verkligt sommarläger där tusentals tysk-amerikanska ungdomar spenderade sina somrar mellan 1936 och 1945 (då FBI stängde ner lägret). Syftet var att lära ut nazistisk ideologi, stödja Tyskland och säkra den ariska rasens fortlevnad i USA, Tyskland och världen.

Vad tar föreställningen upp?
Camp Siegfried är i grunden en kärlekshistoria där två unga, förvirrade människor söker kärlek, bekräftelse och, nästan viktigast av allt, en identitet. Men lägrets kamratskap går hand i hand med grupptryck och höga ideal som lovar ett gott liv om man lever för det rätta. Den tydliga fienden och starka ideologin blir en perfekt plantskola för fascister. En effektiv radikaliseringsmaskin med sektliknande inslag. Här är det på gränsen till omöjligt att slå sig fri och tänka för sig själv.
I en annan miljö hade hon och han kanske bara fått vara två unga kärlekstörstande och sökande människor. Men i lägret fostras de till en perfekt kugge i det nazistiska maskineriet, för parallellt med pjäsens gripande kärlekshistoria löper den nazistiska indoktrineringen.

Vad kommer upp i klassrummet?
Som lärare kan du styra in samtalet på frågor och tankar om
nazismens historia, om förintelsen och om de skeenden och ideal som låg till grund för utvecklingen av den nazistiska ideologin. Men diskussionerna kommer också dra åt fler håll än de historiska. Eftersom vi får lära känna två unga nazister så kan du lätt föra in samtalen på vilket sätt gruppdynamiker och samtal som förs runtomkring en påverkar ens världsuppfattning. Ni kan prata om vilka krafter eleverna tror att de påverkas av idag och om de tror att karaktärerna de såg på scenen är onda eller goda, eller ingetdera? Samtalet kan glida in på huruvida någon ser mönstren upprepa sig i dagens samhälle eller om de tror det är omöjligt att något liknande skulle hända igen?

Lärarmaterial?
Tillsammans med pedagogerna på Sveriges museum om Förintelsen har vi tagit fram ett material för att hjälpa dig orientera dig i samtalen med eleverna efter föreställningen. En del i arbetet kan vara att besöka Sveriges museum om Förintelsen som slår upp sina portar på Torsgatan i Stockholm den 21 juni. Där kan ni boka ett besök antingen samma dag som ni kommer till oss på teatern, eller vid ett helt annat tillfälle. I lärarmaterialet hittar du, utöver en kort sammanfattning av det politiska läget i USA under andra världskriget och information om hur Sverige såg ut under samma period, ett referensbibliotek, en essäuppgift och en bank av diskussionsfrågor.

Vill du veta mer?
Om du är nyfiken på föreställningen och vill boka in dina elever, eller om du har frågor om något så kontakta Ella Bäckman. Hos henne finns även svar på frågor kring Kulanpremien, om lärarmaterialet och om hur du får kontakt med Sveriges museum om Förintelsen för att boka ett besök där.

Välkomna till vår fasta scen på Drottninggatan 71A. Föreställningen ges 22/11, 23/11, 28/11, 29/11,30/11, 7/12, 8/12, 11/12 och 12/12 kl. 14.00.
Pris? 100kr per elev, medföljande lärare/skolpersonal går gratis.

Koppling till läroplanen

En teaterföreställning för gymnasiet och folkhögskolan som behandlar historia och samhällskunskap.


Medverkande på och bakom scen:

Regi

Elin Skärstrand

Skådespelare

Pierina Rizzo, Elias Elling

Dramatiker

Bess Wohl

Översättning

Bengt Ohlsson


Fakta:

Föreställningens längd: 90 minuter
Publikantal:

205 varav 4 lätt kan göras om till rullstolsplatser

Målgrupp: 15 år och uppåt
Teatern utgår från region: Östra
Teatern turnerar till region: Östra
Krav på mörkläggning: NejKontaktuppgifter

Namn: Ella Bäckman
E-post: ella.backman@playhouseteater.se
Telefon: 0704078595