Bortom havet

Teater Albatross

En fängslande berättarföreställning om utfiskning och internationell rättvisa med sång och musik från Västafrika.

Den unge Achille bor i en liten fiskeby vid Afrikas västkust. En dag börjar det komma utländska industrifiskebåtar och fiskar upp all fisk vid kusten. Folket i byn, som lever på fisket, ser maktlösa på hur deras levebröd försvinner och för att överleva tvingas Achilles familj flytta till huvudstaden.
Achille växer upp och får barn, börjar jobba på FN och flyttar med sin familj till New York. Mitt i maktens centrum slåss Achille för hållbar utveckling och rättvisa för folket i sitt hemland.

Pressen skriver:
”Små, men noga utarbetade rörelser ger berättelsen både pregnans och en stillsam auktoritet som håller uppmärksamheten. Att fästa tematiken i ett levnadsöde håller det didaktiska på behörigt avstånd.”
”… Jakobsson är en ytterligt rutinerad berättare… Mycket anslående är också Åsa Lieberaths applikationer som bildar scenografi: där speglas varje moment, varje person och varje symbol i Jakobssons berättelse, ett både konstnärligt och pedagogiskt produktivt grepp.”

I arbetet med föreställningen för tio år sen gjordes gedigen research och det blev flera resor till Kamerun och fiskebyn där de drabbats hårt av utfiskningen. Teater Albatross var med i den uppmärksammande kampen emot de industriella fiskebåtarna, initierade möten med fiskeriverket och gjorde filmer om utfiskningen som visades på nationell TV i Kamerun. Bortom havet har även spelats av den kameruanska teatergruppen Theatre du Chocholat.
I samband med att en vän i våras (2021) åkte till samma lilla fiskeby, Ebodjé i Kamerun har vi nu fått veta att en stor del av den industriella utfiskningen är stoppad, människorna kan bo kvar i byn och hoppet inför framtiden har återvänt.
Nu 10 år senare kan föreställningen spelas igen, den här gången i triumf över att det faktiskt går att göra skillnad och som ett exempel på hur teater kan vara en del av förändringsarbetet.
Till föreställningen visas också en förfilm, I en fiskeby för Kamerun – för den yngre publiken, eller No condition is permanent – för den äldre. Filmerna är cirka 15 minuter långa.

Koppling till läroplanen

Ämnen från Lgr11 som föreställningen berör:
”Skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse.”
”Genom ett miljöperspektiv får de möjligheter både att ta ansvar för den miljö de själva direkt kan påverka och att skaffa sig ett personligt förhållningssätt till övergripande och globala miljöfrågor. Undervisningen ska belysa hur samhällets funktioner och vårt sätt att leva och arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling.”

Utifrån lgr 11, kursplanen för geografi:
Genom undervisningen i ämnet geografi ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:
– analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen,
– utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i olika delar av världen.
Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla kunskaper om varför intressekonflikter om naturresurser uppstår. Undervisningen ska också medverka till att eleverna utvecklar kunskaper om hur vi kan påverka framtiden i riktning mot en mer acceptabel levnadsmiljö för alla.


Medverkande på och bakom scen:

Regi

Charlotta Grimfjord Cederblad

Skådespelare

Lisa Eliasson och Robert Jakobsson

Manus

Robert Jakobsson

Scenografi

Åsa Liberath


Fakta:

Föreställningens längd: 45 min
Publikantal:

150

Målgrupp: Från 10-100år
Teatern utgår från region: Västra
Teatern turnerar till region: Turnerar Norra, Turnerar Östra, Turnerar Södra, Turnerar Västra, Västra
Krav på mörkläggning: Ja
El: 2 ggr 220 V eller 3 ggr 16 A
Byggtid: 120 minuter
Rivtid: 60 minuter
Scenyta: Bredd 6 meter, djup 4 meter, takhöjd 3 meter
Bärhjälp: Nej

Pris:

9000 kr

Reseersättning:

Ja


Övrig information:

Ersättning för boende och traktamente tillkommer.


Kontaktuppgifter

Namn: Robert Jakobsson
E-post: teateralbatross@telia.com
Telefon: 0703169530

Extra material

Bortom havet filmad utanför Tokalynga, 2020.