Bastuklubben

Ögonblicksteatern

Systerskap och förtrolighet står i fokus i Ögonblicksteaterns uppskattade föreställning Bastuklubben. Nu har vi möjlighet att sitta utanför dambastun för att tjuvkika, tjuvlyssna och uppleva de samtal och beteenden som olika kvinnors kroppar och erfarenheter berättar. I bastun är inga tankar eller samtal för stora eller små för att få plats. Bastuklubben handlar om att dela med sig av sitt innersta.

Bastuklubbens turnerande bastu på hjul och nyskrivna föreställning ångar av kvinnors berättelser och förmågor. I det nakna mötet sätts fokus på kvinnor och det så kallade systerskapet. De hudnära bastusessionerna sker i en närhet svår att översätta till andra situationer och platser i livet. Ett sätt att hylla och lyfta kvinnoliv som inspiration.

Tre kvinnor i olika åldrar möts i en bastu. Det har de gjort i flera år. I bastun följer de varandras liv genom nakna sanningar och svåra samtal, men också genom vardag, glädje och heta diskussioner. Sanna vill ha fler barn men sexlivet har blivit komplicerat med allt barngegg de kravlar runt i. Riita slits mellan den nya unga kärleken, tonårsbarnen och sin förvirrade mamma. Gunnel ska snart gå i pension och bävar för tomheten. Hon som levt ensam större delen av livet. Utan jobbet – hur blir det då att få dagarna att gå?

Bastuklubben handlar om att dela med sig av sitt innersta. Om skam, längtan, ensamhet, förälskelse och omsorgen om alla runt omkring. Är det systerskap – det som uppstår i nära, förtroliga relationer? Eller är systerskap en handling, att ta ställning? Vad betyder det för vår närvaro och förtrolighet att vara nakna tillsammans och att det inte finns något annat i rummet som stör?

Föreställningen Bastuklubben är en del av Ögonblicksteaterns hudnära projekt med samma namn som undersöker systerskap och förtrolighet utifrån dambastun som rum och sammanhang.

Dramatikern Johanna Salander har tidigare prisats för sin hyllade föreställning ”Killarna” som spelat över hela Sverige, hon blev år 2019 Region Västerbottens stipendiat med motiveringen ”Johanna Salanders tidigare arbete genomsyras av en kunskap och en god känsla av samtiden. Hon skriver aldrig någon på näsan med sina verk utan försöker visa världen såsom den borde vara och inte som den är.”

OBS! Ögonblicksteaterns föreställning Bastuklubben innehåller scener med naket som vi inte vill ska visas utanför sitt givna sammanhang. Vi ber er därför kontakta producent för tillgång till filmat material, tack


Medverkande på och bakom scen:

Manus

Johanna Salander

Regi

Johanna Salander

Scenografi, arkitektur

Sara Zetterlund

Kostym

Karin Ågren

Musikkomposition

Frida Johansson

Skådespelare

Sara Gallardo, Anna Söderling, Mia Westin


Fakta:

Föreställningens längd: 50 minuter
Publikantal:

60

Målgrupp: Från 15 år
Krav på mörkläggning: Nej
El: 16 A
Byggtid: 180 minuter
Rivtid: 120 minuter
Scenyta: Bredd 8.5 meter, djup 5 meter, takhöjd 3 meter
Bärhjälp: 2 personer

Pris:

12000 kr exkl. moms

(Tillägg bastusittning, 1000 kr)

Reseersättning:

tillkommer + traktamente, boende


Övrig information:

Föreställningen kan spelas både utomhus (skyddad plats som innergård, parkering mm) och inomhus (garageport krävs). Eluttag, närhet till loge och toalett är ett krav.

Bastusittning för publikens kvinnor, i föreställningens scenrum/bastun på hjul, är möjlig i samband med föreställningen. Detta är ett uppskattat tillägg som kan diskuteras mellan arrangör och producent!

Specifika mått:

BASTU OCH SCENOGRAFI:
Bredd 8,5 m x längd 5 m.
Med sittande publik 8,5 m x 12 m.

BASTU OCH SLÄP:
Längd: 4,2 m, bredd: 2,21 m, höjd: 2,95 m, vikt: 1 400 kg.


Kontaktuppgifter

Namn: Hanna Sjögren
E-post: hanna@ogonblicksteatern.se
Telefon: 0730655302