Andraperson singular

Skuggteatern

En tankekontrollerande mellanstadieföreställning om suggestion och forcerade val, väl maskerat som ett spel.
Andra person singular är en föreställning skräddarsydd för barn (och vuxna) som älskar rollspel och tv-spel. I skapandet av föreställningen har Skuggteatern samarbetat med spelutvecklare, rollspelsskapare, spelande barn och Humlab vid Umeå universitet för att ingjuta spelandets form i scenkonsten.

”Du står utanför ditt klassrum. Till vänster ser du den igenbommade ytterdörren och trappen ned i den mörka källaren, till höger ser du parallellklassen som somnat i en hög i korridoren. Du är den enda på skolan som fortfarande är vaken, allt hänger på dig, vad gör du?”

I Andra person singular förvandlas publiken till ett kollektivt DU som färdas genom berättelsen genom att göra val. Istället för att spela teater för dig är föreställningen ett spel som du spelar, skådespelaren är en spelledare som guidar dig genom ett äventyr som ingen av er vet hur det ska sluta.

Föreställningen rekommenderas från 10 år.

Efter föreställningen kan ni sedan spela den digitala versionen av föreställningen och utforska alla möjliga vägval online. Det finns även lärarmaterial och ett skapande skola paket som kombinerar programmering och skapande så eleverna kan skapa sin egen interaktiva berättelse.

”Skuggteaterns nya föreställning släpper loss mentalisten Sören Mesmer med hejdlöst spännande och roligt resultat. (…) Det är en riktig paradroll som Love Ersare får ikläda sig när Skuggteatern premiärspelar sin nya föreställning – en scenupplevelse av klassiskt och mest stabilt Skuggteatersnitt, formexperimenterande och totalt lojal med en ung publik. Scenupplevelse förresten; här är interaktionen så bärande i dramat att gränsen får sägas helt borta mellan skådespelare och publik.”

Sara Meidell, Klassrummet förvandlat till ett tv-spel, Västerbottens-Kuriren

”Det är lysande teater och efterhand som Love Ersare dessutom väver in skolpersonalen i berättelsen som utspelar sig på skolan och börjar i det klassrum vi befinner oss i sveps publiken allt mer in i berättelsen. När hen till slut dessutom släpper valen fritt till elevernas förslag och tar in ett cykellyse, som en av eleverna plockar fram ur sin bänk, i berättelsen är teatermagin fullständig. (…) Briljant!”

Elin Larsson, Lysande blandning mellan teater, rollspel och hypnos, Folkbladet

Koppling till läroplanen

Från läroplanen i svenska: “Eleverna ska ges möjlighet att kommunicera i digitala miljöer med interaktiva och föränderliga texter. Undervisningen ska också bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om olika former av sakprosa.”
Från läroplanen i teknik:
“När eleverna praktiskt får arbeta fram egna tekniska idéer och lösningar på problem och använda teknikens uttrycksformer bidrar det till att eleverna utvecklar förmåga att ta sig an tekniska utmaningar på ett medvetet och innovativt sätt. “

Skapande skola

Ett skapande skola-projekt som bidrar till att ge förutsättningar att utveckla elevernas skriftspråk genom att tänka, kommunicera och lära och stimulera elevernas intresse för att skriva.
Projektet bidrar till att utveckla förmågan att skapa och bearbeta texter genom att skapa interaktiva och föränderliga texter.I projektet får eleverna möta scenkonst med en interaktiv berättarform och ta del av ett manusträd skrivet i programmeringsprogrammet Twine och sedan introduceras i interaktivt skrivande av egna berättelser.Projektet ger vidare en möjlighet för elever att utveckla intresse för och kunskaper om tekniken som omger oss. Dom får arbeta fram egna idéer via och genom teknik via programmering.


Medverkande på och bakom scen:

Manus & Skådespelare

Love Ersare

Regiöga

Emil Nilsson-Mäki

Ljuddesign

Louise Ölund

Ljusdesign

Jonas Olsson

Kostym & rekvisita

Frida Allberg

Digital utveckling

Mattis Lindmark, HUMlab

Föreställningsbilder

Elin Berge


Fakta:

Föreställningens längd: 60 min Skapande skola 150 min + rast
Publikantal:

30 (klassvis)

Målgrupp: 10-12 år
Teatern utgår från region: Norra
Teatern turnerar till region: Norra, Turnerar Norra, Turnerar Östra, Turnerar Södra, Turnerar Västra
Krav på mörkläggning: Ja
El: vanligt vägguttag
Byggtid: 30 minuter
Rivtid: 30 minuter
Scenyta: Bredd 4 meter, djup 2 meter, takhöjd 2.20 meter

Pris:

8000 (0% moms) milersättning tillkommerKontaktuppgifter

Namn: Elenor Nordström
E-post: producent@skuggteatern.com
Telefon: 0790777770