Aldrig Glömd – en skröna om min mamma i en akt

ADAS teater

ALDRIG GLÖMD är en hisnande resa genom svensk kvinnohistoria, med ett varmt och förtroligt tilltal och en gestaltning full av fantasi och drastisk humor!

”Min mamma Marianne var en självständig, ung kvinna när hon som 25-åring blev oplanerat gravid. Hon försökte ta hand om sig själv och sitt barn men möttes av vreden och skammen, både från samhällets institutioner och från den egna familjen. Hon anade inte då att det val som hon gjorde skulle komma att prägla hela hennes liv”.

Skådespelaren och dramatikern Fia Adler Sandblad och regissören Bortas Josefine Andersson bjuder med publiken på en hisnande resa genom svensk kvinnohistoria. En resa som spänner från Gustav III:s Sverige, till f.d. tukt- och spinnhuset vid Gullbergsvass i Göteborg och ända fram till våra dagar.

I händelsernas centrum står den ensamma mamman, Marianne. Dottern, Fia Adler Sandblad, tar sig an sin mammas historia genom minnesbilder, brev, arkivmaterial och anekdoter – och fram träder gemensamma men tystade erfarenheter från generationer av kvinnor.

ALDRIG GLÖMD kastar ljus över hur händelser som drabbar oss påverkar våra liv och vilka spår de sätter inte bara i oss utan också i våra barn och barnbarn.


“en försonlig föreställning med fin energi /…/ Adler Sandblads energiska spelstil ger föreställningen fin dynamik”
– Mikaela Blomqvist, Göteborgs-Posten

”Karismatiskt så att det förslår! /…/ överhet och myndighetspersoner parodieras. Briljant agerat när det lustmördas! Som effektiv kontrast fastslås sanningar i de odramatiska glipor Aldrig glömd försetts med /…/ stor scenkonst”
– Mats Hallberg, Kulturbloggen

”Det är ett finstämt, ytterst känsligt drama Fia Adler Sandblad driver upp till ytan för beskådande för den som vill se. Något som inte bara kan bedömas för sitt agerande men som en verklig gärning, en medveten aktion för en ny förståelse, förlåtelse, för ett nytt liv” – Kjerstin Norén, Alba

I en rad tidigare föreställningar har skådespelaren och dramatikern Fia Adler Sandblad utforskat sin bakgrund som barnhemsbarn och övergiven – på Högskolan för Scen och Musik med masterarbetet Bouffon, på Göteborgs Konserthus med skolföreställningen Söt, tyst och duktig och med publiksuccén Jag är ett barnhemsbarn som spelats på små och stora scener runtom i landet. Sedan 1993 är hon konstnärlig ledare för ADAS teater med bas i Göteborg.


Medverkande på och bakom scen:

Av och med

Fia Adler Sandblad

Regi

Bortas Josefine Andersson

Scenografi, kostym, mask

Nonno Nordqvist

Ljuddesign

Jonas Franke-Blom

Ljusdesign och projektioner

Christofer W Fogelberg

Producent

Andreas Luukinen

Foto

Ola Kjelbye


Fakta:

Föreställningens längd: 50 minuter
Publikantal:

100 personer eller enligt överenskommelse.

Målgrupp: 15-100 år
Teatern utgår från region: Västra
Teatern turnerar till region: Turnerar Norra, Turnerar Östra, Turnerar Södra, Turnerar Västra, Västra
Krav på mörkläggning: Ja
El: 2 x 220 V
Byggtid: 120 minuter
Rivtid: 60 minuter
Scenyta: Bredd 5 meter, djup 5 meter, takhöjd 2.5 meter
Bärhjälp: Ja, gärna

Pris:

15 000 kr inkl moms.


Övrig information:

Turnerar under 2022 och 2023. I samråd med arrangören planerar vi gärna för publiksamtal av olika slag i anslutning till föreställningen.


Kontaktuppgifter

Namn: Andreas Luukinen
E-post: adasmusikaliskateater@gmail.com
Telefon: 031-821626