Aldrig Glömd – en skröna om min mamma i en akt

ADAS teater

ALDRIG GLÖMD kastar ljus över hur händelser som drabbar oss påverkar våra liv och vilka spår de sätter inte bara i oss utan också i våra barn och barnbarn. Ett stycke kvinnohistoria lyfts ut ur skamvrån och in i rampljuset!

Min mamma Marianne var en självständig, ung kvinna när hon som 25-åring blev oplanerat gravid. Hon försökte ta hand om sig själv och sitt barn men möttes av vreden och skammen, både från samhällets institutioner och från den egna familjen. Hon anade inte då att det val som hon gjorde skulle komma att prägla hela hennes liv.

Regissören Bortas Josefine Andersson och jag, Fia Adler Sandblad, tar er med på en hisnande resa genom svensk kvinnohistoria. Vi tar vägen från Gustav III:s Sverige via Amerika och landar i f.d. Tukt- och spinnhuset vid Gullbergsvass i Göteborg. I minnesbilder och berättade historier träder gemensamma men tystade erfarenheter från generationer av kvinnor fram.

I en rad tidigare föreställningar har skådespelaren och dramatikern Fia Adler Sandblad utforskat sin bakgrund som barnhemsbarn och övergiven – på Högskolan för Scen och Musik med masterarbetet ”Bouffon”, på Göteborgs Konserthus med skolföreställningen ”Söt, tyst och duktig” och med publiksuccén ”Jag är ett barnhemsbarn” som spelats på små och stora scener runtom i landet. Utifrån material hämtat i arkiv och med insamlade berättelser från olika håll går ALDRIG GLÖMD i dialog med det historiska källmaterialet. Skådespelarens kropp tolkar den mänskliga erfarenheten bakom arkivmaterialets formella uttryck så att den möjliga historien bortom arkivens knappa uppgifter blir möjlig att omfatta.

Med stöd av Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen, Wilhelm och Martina Lundgrens Stiftelser samt ABF.

Koppling till läroplanen

Samhällskunskap, historia, arkivforskning, jämställdhet, livsvillkor, juridik, m.m.


Medverkande på och bakom scen:

Av och med

Fia Adler Sandblad

Regi

Bortas Josefine Andersson

Scenografi, kostym och mask

Nonno Nordqvist

Ljuddesign

Jonas Franke-Blom

Ljusdesign och projektioner

Christofer W Fogelberg

Producent

Andreas Luukinen

Foto

Ola Kjelbye


Fakta:

Föreställningens längd: 50 minuter
Publikantal:

50 personer eller enligt överenskommelse.

Målgrupp: 15-100 år
Teatern utgår från region: Västra
Teatern turnerar till region: Turnerar Norra, Turnerar Östra, Turnerar Södra, Turnerar Västra, Västra
Byggtid: 120 minuter
Rivtid: 60 minuter
Scenyta: Bredd 4 meter, djup 4 meter, takhöjd 2.5 meter

Pris:

10 000 kr inkl moms.


Övrig information:

Turnéperiod 1 okt 2021 – 31 dec 2022. I samråd med arrangören planerar vi gärna för publiksamtal av olika slag i anslutning till föreställningen.


Kontaktuppgifter

Namn: Andreas Luukinen
E-post: adasmusikaliskateater@gmail.com
Telefon: 031-821626