3 veckor kvar till premiär av “Hela tiden överallt”

Pressmeddelande 2022-03-31

Den 21 april klockan 10.00 släpps de fyra första avsnitten av “Hela tiden överallt”- en dokumentärserie om vad det innebär att arbeta på och driva en fri teater. Serien kan man se på www.helatidenoverallt.se. Därefter kommer det släppas ett par avsnitt varje torsdag. 

Teatercentrum har tillsammans med Filmbruket producerat dokumentärserien ”Hela tiden överallt” där allmänheten ges möjlighet att komma in under skinnet på den fria professionella teatern och ges en unik inblick i den svenska fria teaterns vardag. Serien består av 20 korta avsnitt där vi får följa människorna på Teater Theatron från Malmö, Göteborgs Dramatiska Teater från Göteborg, Nordcirkus från södra Årefjällen och Dockteatern Tittut från Stockholm; fyra teatrar med olika förutsättningar och sceniska uttryck från olika delar i landet. 

Ute i världen betraktar man den svenska fria teatern som framstående vad gäller både produktionsvillkor och konstnärlig höjd. Men att driva en fri teater kräver ofta att ta sig an en del utmaningar och en livsstil utöver det vanliga. Vad är det som gör att vissa väljer denna väg, att år efter år arbeta så hårt för en vision om teaterns betydelse i ett demokratiskt samhälle?

– Med ”Hela tiden överallt” vill Teatercentrum flytta fokus från den färdiga teaterföreställningen för att istället ge en insyn i teaterns arbete, processer, utmaningar och styrkor för att ge kunskap om de effekter den ger samhället, säger Lars Dahlquist, en av Teatercentrums regionala verksamhetsledare. Det är ju faktiskt så att våra medlemsteatrar ett normalt år spelar ca 10 000 föreställningar för ungefär 700 000 personer. 

www.helatidenoverallt.se

OBS! Kontakta Teatercentrum för lösenord

För intervjuer med medverkande

Erik Åkerlind – skådespelare och regissör på Göteborgs Dramatiska Teater och någon sorts entreprenör. Han började på allvar med teater 1992 och kom sedan att bygga frigrupp som från början inte hade en krona men som idag har blivit en omfattande verksamhet med både turneverksamhet och egen scen.
Telefon: 0706-86 34 58 
Mail: erik.i.akerlind@gmail.com

Suzanna Santrac – Konstnärlig ledare, skådespelare och sångerska på Teater Theatron. Verksam sedan 1998 i Sverige, dessförinnan i fd Jugoslavien. Har under senare år intresserat sig för teaterns läkande kraft och improgestalt, omedelbar och förutsättningslös pedagogisk scenkonst och vad det innebär.
Telefon: 0733-54 76 94
Mail: info@teatertheatron.se

Daniel Oja – Verksamhetsledare på Nordcirkus. Övergav planerna på att bli stridspilot 1992 och började istället leka med scenkonst! Bra val! Har sedan dess arbetat parallellt både med att vara scenkonstutövare samt pedagog i massa olika scenkonstuttryck.
Telefon: 0706-79 19 51
Mail: info@nordcirkus.com

Agneta Attling – Turnéproducent på Dockteatern Tittut som är skolad i mim och teater i Paris. Har arbetat sig genom bland annat Theaterwerkstatt i Hannover, Teater normlösa, Teater Plaza och Gottsunda teater innan hon för 12 år sedan hamnade på Dockteatern Tittut. Agneta är även styrelsemedlem och internationell sekreterare i dockteaterföreningen UNIMA Sverige.
Telefon: 0736-54 40 30
Mail: agneta@dockteaterntittut.se

Presskontakt för övriga frågor

Lars Dahlquist
Verksamhetsledare Södra regionen / regional manager
Teatercentrum Södra, Bergsgatan 29, SE 214 22 MALMÖ
+46 (0)70 555 41 86
lars.dahlquist@teatercentrum.se

Fakta

Göteborgs Dramatiska Teater är källarteatern som drivs av en grupp skådespelare, regissörer och nära vänner. De spelar gärna föreställningar av internationella och prisbelönade dramatiker, ofta med en politisk ambitionen att ge röst till sårbara och utsatta människor. 
www.goteborgsdramatiska.se

Teater Theatron firar 20-årsjubileum, kallar sig migrerande teater och utgår från Lund/Malmö. De jobbar med tematik som berör uppbrott, migration, identitet, tillhörighet, rotlöshet, civilkurage och hjältemod.
www.teatertheatron.se

Nordcirkus driver en teater i Årefjällen. De gör nycirkus, turnerar i Norrlands inland och brinner för att också glesbygden ska ha ett rikt kulturliv.
www.nordcirkus.com

Dockteatern Tittut har i över 40 år framgångsrikt verkat i Stockholm. De spelar över 700 dockteaterföreställningar varje år på såväl den egna scenen i Stockholm som på turné i hela landet och internationellt.
dockteaterntittut.se

Teatercentrum står för idén bakom serien och är en bransch- och arbetsgivarorganisation för fri professionell scenkonst. Teatercentrum samlar idag nära 100 fria teatrar som genomför över 10 000 föreställningar för mer än 700 000 personer varje år.
www.teatercentrum.se

Filmbruket är ett produktionsbolag med god vana av att filma teater och är de som producerar dokumentärserien tillsammans med Teatercentrum.
www.filmbruket.se