1300 mil från verkligheten

aliasTEATERN

Sandra är med i en livesänd tävling där den som har sorgligast berättelse vinner. Första pris är att få sin högsta önskan uppfylld. Som ett delmoment i tävlingen sjunger Sandra en sång. Juryn frågar vad som är hennes högsta önskan och hon svarar – att hon ska få träffa sin nyfödda son igen.

Hernán sitter i en helt annan del av världen och lyssnar på ett kassettband som han har hittat på vinden. Det är en kvinna som sjunger och Hernán blir besatt av sången. Han måste få veta vem sångerskan är. Var hon kommer ifrån. Han måste få höra henne sjunga och börjar leta efter henne.

Baserad på verkliga levnadsöden är 1300 Mil Från Verkligheten en föreställning om adoption, lögner och längtan.

”2018 så träffade jag min mamma Sandra Manuela Arriagada för första gången. Då hade hon letat efter mig i 35 år. Första kramen utanför flygplatsen i Concepción i Chile minns jag som igår, jag har nog aldrig känt mig så svensk, kunde liksom inte ta in allting, jag bara sträckte fram handen av ren reflex. Idag har vi ett nära band och jag är väldigt glad att jag har två mammor och att jag på nåt sätt har fyllt det lilla hålet som fanns i mig. För mig var det otroligt viktigt att tillsammans med min mamma lämna våra vittnesmål till brottsutredningen kring de illegala adoptionerna i Chile. Övergreppen har inte bara begåtts mot mig och min mamma Sandra utan även mot min svenska familj som har adopterat en son på falska papper med en uppdiktad bakgrundshistoria.” (Nils Närman Svensson, skådespelare).

I den nyskrivna pjäsen 1300 Mil Från Verkligheten gör Nils Närman Svensson rollen som Hernán, baserad på hans egen berättelse. Den chilenska regissören Andreina Olivari iscensätter en fantasieggande, färgstark och berörande berättelse om lögner och längtan, inspirerad av den latinamerikanska magiska realismen. 

Föreställingen utspelas på en plats med egna lagar och regler.  Publiken betraktar från en distans, får se en rad världar som byggs upp och raseras gång på gång. Berättelsen rör sig framåt genom fragment, spillror, skärvor. Texten inbjuder till ett scenspråk som är präglat av fantasi, lekfullhet och kreativitet. Publiken ges möjlighet att själva reflektera, ompröva, bryta ned och lägga till.  Vi bygger en värld som existerar bortom kontroll och linjära strukturer, i synergi med det ogreppbara trauma, våld och den kollektiva sorg som tusentals mödrar och barn utsatts för både i det svenska och chilenska samhället.

Koppling till läroplanen

Historia, Samhällskunskap genom rollen utlandsadoptioner spelat i svensk samtidshistoria, och dess påverkan på samhälle och individ. Går även att koppla till spanskaundervisning då pjäsen är delvis tvåspråkig.


Medverkande på och bakom scen:

Regi

Andreina Olivari

Dramatiker

Eva-Maria Benavente Dahlin

Skådespelare

Nils Närman Svensson

Skådespelare

Ruben Lopez

Skådespelare

Alejandra Goic

Skådespelare

Monica Albornoz

Ljussättare, scenograf och kostymör

Rodrigo Leal


Fakta:

Föreställningens längd: 70
Publikantal:

80

Målgrupp: 14-18 år
Teatern utgår från region: Östra
Teatern turnerar till region: Östra
Krav på mörkläggning: Nej
El: 10A
Byggtid: 90 minuter
Rivtid: 30 minuter
Scenyta: Bredd 11 meter, djup 7 meter, takhöjd 4 meter
Bärhjälp: 1 person

Reseersättning:

Enligt överenskommelse


Övrig information:

Har premiär i mars 2023 på aliasTEATERN. Föreställningen är resultatet av ett samarbete mellan aliasTEATERN och chilenska Teatro Bonobo, med gästande regissören Andreina Olivari.


Kontaktuppgifter

Namn: Simon Revilla
E-post: simon@aliasteatern.com
Telefon: 0700392729