100 frågor till Kudzai Chimbaira

Teater Tribunalen

100 frågor till Kudzai Chimbaira är ett performanceverk som skapar ett gemensamt rum för sorg och kamp.

100 frågor till Kudzai Chimbaira är ett performanceverk som skapar ett gemensamt rum för sorg och kamp. Inspirerad av kollektiva sorgeritualer delas en måltid, och minnen [re]konstrueras och kläs i ord, video och musik. Några av Kudzai Chimbairas kollegor, däribland musikern Hope Masike från Zimbabwe, samlas för att berätta om Kudzai Chimbairas arbete och påverkan på konst- och kulturlivet i Sverige och Zimbabwe. Tillsammans försöker de i denna suggestiva och visuellt starka föreställning, skapa ett språk för saknaden och bristen, men också för glädjen och kärleken.

”You learn how much grief is about language,
the failure of language and the grasping for language.”
– Chimamanda Ngozi Adichie

Kudzai Chimbaira (1985-2018) var skådespelare, regissör och en viktig eldsjäl inom den antirasistiska konstvärlden. Hon var prisbelönad för rollprestationer i film och teater i Sydafrika och Zimbabwe, och hyllad i Sverige för sin medverkan i föreställningar som Europa Europa (Ful i samarbete med The Knife) och Svarta revolutionärer faller inte från månen (Teater Tribunalen). Kudzai var en viktig medarbetare i filmfestivalen Cinemafrica och i TRYCK, där hon också var ordförande.
År 2008 startade Kudzai Integrationsteatern – numera Kudzai Chimbairas teater – tillsammans med dramatikern Johanna Emanuelsson – en av textförfattarna till ”100 frågor till Kudzai Chimbaira”.
Denna föreställning tillägnas Kudzais livsverk och verkan.


Medverkande på och bakom scen:

Nasim Aghili och Johanna Emanuelsson

Francine Agbodjalou Nasim Aghili Alejandra Goic Ellen Nyman Per Gottfredsson (musiker) Hope Masike (musiker)


Fakta:

Föreställningens längd: 2 timmar
Publikantal:

80

Målgrupp: Vuxen
Teatern utgår från region: Östra
Teatern turnerar till region: Östra
Krav på mörkläggning: NejKontaktuppgifter

Namn: Eva Bolin
E-post: eva@tribunalen.com