Shape Up

Teater JaLaDa

Shape Up är en interaktiv föreställning som tar oss med på en Video Walk genom området Nydala i Malmö, utifrån tre huvudkaraktärernas tillbakablickar på sina olika uppväxter.

De tre karaktärerna A, E och N bor i Nydala, och där har de sin historia. De brottas på olika sätt med inre konflikter, utanförskap och brist på framtidstro, men styrkan i både sin egna och gemensamma identitet får dem att våga hoppas på en framtid där de tar plats – på sitt egna unika sätt.
Följ med och möt dem i en videowalk runt om i Nydala. Kanske kommer du uppleva Nydala på ett nytt sätt, eller så kanske du känner igen dig.
Videowalken innehåller både live- och filmade scener, och nykomponerad musik av och med Shather band. I föreställningen mixar vi svenska, arabiska, engelska, romani och kurdiska. Shape Up är till alla från 13 år och kan förstås av såväl enspråkiga som flerspråkiga.
Föreställningen har växt fram ur intervjuar och workshopsserier med ungdomar från bl.a. områdets Nydala. Ungdomarna har varit med under hela processen och utvecklat grundidén tagit fram formspråket, flerspråkigheten och musiken.

Koppling till läroplanen

Skolverket skriver: ”Det är viktigt att de vuxna i barnens omgivning, på olika sätt, uppmuntrar, stödjer och skapar möjligheter för barnet att använda både svenska och sitt eller sina modersmål.” (s.4) Vidare: ”för att två- eller flerspråkiga barn ska känna sig trygga i att utmana den enspråkiga normen behövs fler kontaktytor där barn känner sig manade till att använda sig av andra språk än svenska”. (s.47) (”Flera språk i förskolan – teori och praktik”, Skolverket 2013)

Skapande skola

I dagens grundskola talas ca hundrafemtio språk förutom svenska. Att blanda språk är en naturlig del av många barns vardag. Fortfarande finns dock svårigheter och missförstånd kopplade till flerspråkighet som kan försvåra barns möjligheter att använda alla sina språk. Hinder som diskriminering utifrån språk och bakgrund förekommer och vissa språk värderas lågt både av dess modersmålstalare och av samhället. Dessa tendenser vill vi motverka med Skapande skola-samarbetet.


Medverkande på och bakom scen:

Manus

Kristina Nilsson

Regi

Rayam Al Jazairi

Musik

Shathirband

Medverkande

Rayam Al Jazairi, Alaa Rashid, Mohamed Hefzy, Agnes Kofoed Christianson, Seif Alaa Dihla och Viktor Auregård

Scenografin och kostym

Ranin Souliman

Utomhus scenografi rådgivning & affisch

Jafer Taoun

Foto

Khaleel Kassab

Film och digitalteknik

Bombino Bombast

Producent

Mathilde Auclair


Fakta:

Föreställningens längd: 1 timme
Publikantal:

100 elever

Målgrupp: Från 13 år
Teatern utgår från region: Södra
Teatern turnerar till region: Södra, Turnerar Norra, Turnerar Östra, Turnerar Södra, Turnerar Västra
Krav på mörkläggning: Nej
El: Vanligt utagg
Bärhjälp: Nej

Pris:

Pris: Digitalt föreställning 25 000 kr (exkl. moms)
Workshop à 60 minuter (max 25 deltagare): 2 500 kr (exkl.moms).
Mängdrabatt vid uppköp av flera föreställningar!Kontaktuppgifter

Namn: Mathilde Auclair
E-post: mathilde@jalada.se
Telefon: 07 93 47 07 28