
Rottrådsmaskinen
Teater Albatross
Med hjälp av en magisk maskin byggd av trädens rottrådar kan djuren äntligen få kontakt med människorna, de tvåbenta, och berätta om sin tillvaro i naturen.
Längs de trassliga rottrådarna och med poesi av Thomas Tidholm får den tvåbenta publiken följa med in bland skogens snår och ner i havets djup för att möta djuren som lever där.
Nu går vi till naturen
nu går vi så försiktigt,
sista biten får vi smyga och krypa
naturen är rädd för oss,
den har glömt oss,
den vet inte vilka vi är längre.
Ur vevpositivet kommer bekanta melodier med nyskrivna texter där djuren sjunger sånger till människan. Ett hopp om samarbeten, brobyggande och ömsesidig respekt växer fram. Men kommer de tvåbenta förstå?
Rottrådsmaskinen är en föreställning med en lekfull och tänkvärd text, levande musik, en färgstark scenografi, fantastisk kostym, skulpturer, masker och dockor.
Koppling till läroplanen
I ämnet biologi: “Undervisningen i ämnet biologi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om biologiska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att veta mer om sig själva och naturen. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att ställa frågor om naturen och människan utifrån egna upplevelser och aktuella händelser.”
För åk7-9 i ämnet Biologi ska eleverna ha koll på:
-Människans påverkan på naturen lokalt och globalt. Möjligheter att som konsument och samhällsmedborgare bidra till en hållbar utveckling.
-Biologisk mångfald och vad som gynnar respektive hotar den. Samhällsdiskussioner om biologisk mångfald, till exempel i samband med skogsbruk och jakt.
-Lokala ekosystem och hur de kan undersökas utifrån ekologiska frågeställningar. Sambanden mellan populationer och tillgängliga resurser i ekosystem. De lokala ekosystemen i jämförelse med regionala eller globala ekosystem.
-Aktuella samhällsfrågor som rör biologi.