Mama Zoya, Belarus

ADAS teater

Hyllad uppsättning nu på turné! I en lekfull fysisk gestaltning, med nyskriven musik och dokumentärt bildmaterial kastar vi oss mellan allvar och humor och gestaltar en del av Belarus historia genom en kvinnas öde.

Zoya föddes in i fattigdom och fruktan sju år efter andra världskrigets slut i ett Belarus som i sekler ockuperats och invaderats. Zoyas värld formas av det sovjetiska systemet och såren som förmedlas nedåt i generation efter generation. Medan Zoya växer upp och gör sin egen revolt, faller samhället kring henne sönder. I glappet mellan förtryck och kaos finns en möjlighet till drömmar, men också pris som måste betalas.

Genom personen Zoya undersöker vi kvinnors erfarenheter i ett av Europas mest förtryckande samhällen, människors längtan efter frihet, ömhet och kanske ett par nya skor.

Tre skådespelare visar Zoyas tre liv, en barndom formad av kriget, ett vuxenliv fyllt av drömmar och besvikelser, och sen en ålderdom där kaoset inte bara tagit över världen utan även Zoyas inre.

Föreställningen är producerad av ADAS teater tillsammans med kollegor från den belarusiska teatergruppen Kryly Khalopa. I arbetet har vi utgått från verkliga händelser och personer för att genom deras talan skapa en fiktion som artikulerar tidigare tysta historier och perspektiv. Vi hoppas kunna dra uppmärksamhet till mänskliga rättigheter i Belarus men också i Sverige och andra delar av världen.

ADAS teater samverkar ofta med det idéburna föreningslivet, med myndigheter, organisationer och institutioner. Ta kontakt med oss så ser vi om vi kan hitta former för samarbeten i just ert fall!

Föreställningen görs med stöd av Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Sveriges Författarfond Dramatikerutskottet, Konstnärsnämnden, Svante Bergströms Teaterstiftelse och ABF Göteborg.

Teatercentrums bokningsbonus ingår när ni bokar den här föreställningen!

”Andlös teater… Zoya spelas i olika åldrar och skeenden av skådespelartrion… alla med sina uttryck och sinnesstämningar. Sömlöst sker det och driver snyggt berättelsen framåt, uppåt, inåt, mot trots, glädje, förtvivlan och desperation… Alla målar Zoyas liv med fina, starka penseldrag… De skapar med sitt språk och sitt uttryck olika identiteter och skeenden utan att för en sekund förlora trovärdigheten i det Zoya vill berätta eller det hon representerar… Mama Zoya, Belarus berör starkt, har något väsentligt att berätta… förmedlar med denna pjäs detta med emfas.” – Kai Martin, kaimartinblog.se

”ADAS signum är framför allt dess rörelsebaserade estetik, vilken de i Zoya, Belarus sannerligen excellerar i. Den synkade gestikulerande koreografin och mimiken hos de tre kvinnliga skådespelarna är obetalbar, tillför ytterligare dimension, gör uppsättningen mångbottnad… Skärpan i budskapet om människors rätt till självbestämmande och respekt går inte att ta miste på… Skådespelarnas insatser förtjänar stora lass av beröm…Svartklädda trions tajming är extraordinär.” – Mats Hallberg, Kulturbloggen

”Med rockkonsertens energi berättas historien… som ingen kan vara oberörd av. Det är en stenhård personhistoria om en kvinnas sakta försvinnande… gripande genom aktörernas vitalitet och påtagliga närvaro i det oerhörda…ett imponerande arbete… ett möte mellan olika kulturella världar som försatt sig i ett viktigt samtal med varandra, på såväl ett mänskligt, politiskt som konstnärligt plan.” – Kjerstin Norén, Alba


Medverkande på och bakom scen:

Av

Aksana Haiko, Fia Adler Sandblad

Medverkande

Sviatlana Haidalionak, Lisbeth Johansson, Fia Adler Sandblad

Yttre öga

Peter Elmers

Dramaturg

Samuel Ek

Scenografi & kostym

Tatsiana Dzivakova, Nonno Nordqvist

Musik & ljud

Vitali Appow, Jonas Franke-Blom

Ljus & projektioner

Christofer W Fogelberg

Fotograf

Ola Kjelbye

Producent

Andreas Luukinen


Fakta:

Föreställningens längd: 1 timme 50 minuter
Målgrupp: Från 15 år
Teatern utgår från region: Västra
Teatern turnerar till region: Turnerar Norra, Turnerar Östra, Turnerar Södra, Turnerar Västra, Västra
Krav på mörkläggning: Ja
Byggtid: 120 minuter
Rivtid: 60 minuter
Scenyta: Bredd 6 meter, djup 6 meter, takhöjd meter
Bärhjälp: Gärna

Pris:

25 000 kr


Övrig information:

ADAS teater samverkar ofta med det idéburna föreningslivet, med myndigheter, organisationer och institutioner. Ta kontakt med oss så ser vi om vi kan hitta former för samarbeten i just ert fall!


Kontaktuppgifter

Namn: Andreas Luukinen
E-post: adasmusikaliskateater@gmail.com
Telefon: 031-82 16 26