Fångad i ett nätverk

Teater Unga Roma

Det handlar om Moa, som lagt ut ”gulliga” bilder på sig själv på nätet, vilket leder till att hon trasslas in så pass att den virtuella världen till slut blir mer hotfull och verklig än den reella verkligheten. Och om Benjamin som mest lägger ut bilder för skojs skull.

Fångad i ett nätverk är en klassrumsföreställning om ungas utsatthet på nätet som vill bygga trygghet, närhet och förtroende mellan skådespelare och publik. Pjäsen handlar om Moa och Benjamin som lägger ut bilder på sig själva på nätet. Både påklätt och avklätt. För de flesta unga är detta inget problem, det är ett vanligt sätt att skapa relationer och ha kul, men för några blir det tuffa konsekvenser som strider mot lag, rätt och moral.
Pjäsen belyser unga flickors, men även pojkars, utsatthet i att ständigt synas och passa in i mediala bilder och vad det gör med deras självbild, integritet och välbefinnande. Pjäsen är baserad på aktuell forskning och Caroline Engvalls reportagebok Virtuell våldtäkt och innehåller riktiga fall av såväl positiva erfarenheter av sex och posering på nätet liksom fall som gått överstyr och hamnat hos domstolen.

Efter föreställningen följer en workshop där skådepelarna och eleverna tillsammans reflekterar och ”leker” kring teman som pjäsens berättelser väckt. Målet är att deltagarna själva får samtala om och ge gestalt åt en eller flera tankar, känslor eller erfarenheter.

Föreställningen är 35 min, efter en kort paus följer workshopen på 45 min som är inkluderat i priset. Totalt 90 min. Max publik är 60 pers. Lärarhandledning finns på ungaroma.com.

Koppling till läroplanen

Workshop, lärarhandledning och enkäter har utvecklats i samarbete med dramapedagog Elin Callmer och med stöd av Childhood.
Utifrån samhällskunskap i Lgr11 behandlar vår insats bland annat:
• Friheter, rättigheter och skyldigheter i demokratiska samhällen. Olika dilemman som till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar i sociala medier.
• Rättssystemet i Sverige och principer för rättssäkerhet.
• Människors identiteter och hur dessa påverkas till exempel av kön och ålder.

Skapande skola

Syftet med vår Skapande Skola-insats är att eleverna, efter att ha deltagit i en workshop där de har reflekterat och samtalat om de tankar och känslor som föreställningen har väckt, får med sig kunskap och inlevelse kring ett förekommande och skambelagt fenomen som existerar i barnens vardag. Med detta vill vi att eleverna lämnar dagen med en scenkonstupplevelse, några verktyg och gott hopp om att det är möjligt att dela det svåra och tabubelagda. Liksom var och hur det går att få hjälp.


Medverkande på och bakom scen:

Skådespelare

Ida Breimo och Joel Schmidt

Regi

Karin Kickan Holmberg

Manus

Lotta Grut

Rekvisita och kostym

Suzane Crépault

Teknik

Robert Wahlström

Producent

Anna Holmlin Nilsson

Foto

Johan Aredal


Fakta:

Föreställningens längd: 35 min föreställning + 45 min samtal, totalt 90 min inkl paus
Publikantal:

Max publik på föreställningen är 60 pers.

Målgrupp: Årskurs 7-9/gymnasiet/unga vuxna/vuxna
Teatern utgår från region: Östra
Teatern turnerar till region: Östra, Turnerar Norra, Turnerar Östra, Turnerar Södra, Turnerar Västra
Krav på mörkläggning: Nej
El: 2x 10A
Bärhjälp: Behövs inte

Pris:

1 föreställning 8 000kr
2:a föreställningen samma dag och plats 6 500kr
Resor, boende och traktamente för två skådespelare tillkommer.

Reseersättning:

35kr/mil


Övrig information:

Klassrumsföreställning. Vi behöver tillgång till takhängd projektor och duk/whiteboard för visning av powerpoint samt 4 stolar och ett bord. Till workshopen behövs stolar till alla elever och om det är två grupper behövs 2 separata rum.


Kontaktuppgifter

Namn: Anna Holmlin Nilsson
E-post: anna@ungaroma.com
Telefon: 070-7526445

Extra material

Fångad i ett nätverk – en kort dokumentär