De flesta av Teatercentrums medlemmar producerar föreställningar för turné. Utbudsdagen erbjuder en mötesplats för producenter och arrangörer. Festivaler med fokus på fri teater är ett viktigt forum för att stärka konstområdet, såväl publikt som konstnärligt. Teatercentrums festivaler presenterar fri teater för allmänhet, arrangörer och bransch.

 

UTBUDSDAGAR

Stjärnkalaset, Stockholm

JANUARI /// BARN & UNGA
En lokal utbudsdag i Stockholm som arrangeras årligen av Teatercentrum i Östra regionen sedan 2008. Fria teatrar från regionen, Stockholm och angränsande län, presenterar scenkonst för barn och unga med hela föreställningar från aktuell repertoar. Stjärnkalaset genomförs i samarbete med Stockholm Stad, Dansistan, Dans i Stockholms Stad och län samt Teatercentrums medlemsteatrar i Stockholm. Besök stjarnkalaset.se
Kontakt: Östra

Skånsk Teaterdag

MARS /// BARN & UNGA
En sedan 2005 årligen återkommande utbudsdag, arrangerad av Teatercentrum men i samarbete med Riksteatern Skåne. Utbudsdagen flyttar runt i Skåne och 2016 är den i Kristianstad. Sex-sju föreställningar visas i sin helhet och alla deltagare ges möjlighet att se alla föreställningarna. Ytterligare några föreställningar presenteras kort. Därtill bjuds frukost, lunch och eftermiddagskaffe. Se en trailer!
Kontakt: Södra

Scenkonstdagarna, Norra regionen

NOVEMBER, VUXNA/TURNÉ
Scenkonstdagarna är mötesplatsen och utbudshelgen för turnerande scenkonst i norra Sverige som vänder sig till vuxna eller kan arrangeras om familjeföreställning. Scenkonstdagarna i Norra regionen arrangeras vartannat år i Umeå, vartannat år på annan ort inom norrlänen. Arrangörer är Teatercentrum Norra och Riksteatern Norra.
Läs mer om distributionsutveckling i norra Sverige och arrangörssamarbetet här.
Kontakt: Norra

Utbudsdag i Västmanland

SEPTEMBER ///
I september genomför Teatercentrum en gemensam utbudsdag med Teater Västmanland och Västmanlandsmusiken. Utbudsdagen riktar sig till grundskolor, förskolor och gymnasieskolor i regionen.
Kontakt: Östra

Digital utbudsdag, Södra regionen

HELA ÅRET /// BARN, UNGA OCH VUXNA
På den digitala utbudsdagen finns utbudet tillgängligt oberoende av tid och plats. Utbudet sträcker sig över alla genrer och till alla målgrupper. Tanken är att visa hela spelade scener för att ge en känsla av hur det är att uppleva föreställningen vid scenen, som publik. Teatrarna presenterar sin repertoar i korta filmer på ca 7-8 minuter som görs tillgängliga på hemsidan digitalutbudsdag.se. Sidan är lösenordsskyddad. Kontakta Södra regionen.
Kontakt: Södra

FESTIVALER

bibu – Sveriges viktigaste mötesplats med, för och om professionell scenkonst för ung publik

MAJ /// BARN & UNGA
bibu ska synliggöra, stärka positionerna och skapa opinion för all den scenkonst som riktar sig till barn och unga. Biennalen i Helsingborg presenterar svenska och internationella föreställningar samt ett omfattande seminarieprogram med föreläsningar, samtalsforum, paneldebatter, workshops med mera.

Teatercentrum äger och driver bibu tillsammans med Svenska Assitej. Läs mer här.
Nästa bibu genomförs i Helsingborg, maj 2018. Läs mer på bibu.se.

TRETE, Trollhättan

OKTOBER /// BARN & UNGA
En årligen återkommande regional festival med fokus på fri teaterkonst för barn och unga. Arrangeras på uppdrag Västra Götalandsregionen, av Teatercentrum i samarbete med Trollhättan stad/N3 Kulturbyrå. Festivalen innehåller, förutom föreställningar för barn och unga, också seminarier och tillfälle att mingla och träffa kolleger.
Kontakt: Västra

BUSIG – scenkonst för barn och unga, Gottsunda

En biennal som samlar spännande scenproduktioner inom dans och teater för barn och unga och engagerar publiken till samtal med både utövare och varandra. Nästa BUSIG genomförs 2017.
Kontakt: Östra

AKTUELLA ARRANGEMANG

Grafikhuset