Upprop
Upprop

Upprop för den fria scenkonsten

Den fria scenkonsten är en härlig buffé som alla vill äta av, men som ingen riktigt vill betala för. Varför är det så? Tillsammans med Danscentrum och Teaterförbundet lanserar Teatercentrum idag ett upprop för den fria scenkonsten, ett upprop som sätter strålkastarljuset på de orimligheter som präglar branschen.

– De fria teatrarna och de fria dansarna är mästare på att trolla med knäna. Men knäna börjar faktiskt bli utslitna och politikerna måste ta sitt ansvar för denna grupp av konstnärer. Annars har vi snart ingen fri scenkonst kvar, säger Teatercentrums ordförande Rolf S Nielsen. Och när vi påtalar att stödet till den fria dansen och den fria teatern måste öka, är det inga enorma summor vi pratar om. Men effekten skulle bli enorm.

Upprop för den fria scenkonsten är en gemensam uppmaning till landets kulturpolitiker med tydliga krav på anständigare villkor och en förbättrad infrastruktur för de fria aktörerna. Längst ner på denna sida finns uppropets samlade ståndpunkter, som gärna får spridas.

Men uppropet är också en levande diskussion på turné. Under våren kommer uppropsmakarna att arrangera en rad kulturpolitiska dialogmöten, dit alla som vill diskutera fri scenkonst är välkomna. Uppropet kommer att göra nedslag i Umeå den 10 maj, Helsingborg den 15 maj, Göteborg den 16 maj, Stockholm den 26 maj samt i Visby den 2 juli.

– Vi befinner oss i ett supervalår. Ta chansen att tillsammans med oss lyfta upp kulturpolitiken på agendan! säger Teatercentrums ordförande Rolf S Nielsen.

Upprop för den fria scenkonsten

Uppropet på Facebook

Grafikhuset