FlyktfaglarLitenBild
FlyktfaglarLitenBild

Illustration och affisch: Victoria Engholm.


Under våren turnerar Teater Soja pjäsen Flyktfåglar till barn- och ungpublik med stöd av Postkodlotteriets kulturstiftelse. En pjäs om en mormor, ett barnbarn och en ensamkommande flyktingpojke. En pjäs som krävde att få bli till när världen omkring teatern förändrades.

– Vi måste, på det sätt vi kan, kommentera det som händer i Sverige och världen. Vi vill prata om medmänsklighet, säger manusförfattare Sofia Andersson i en artikel av Susanne Holmlund för Sundsvalls Tidning.

Läs hela artikeln och hitta turnéplanen här.

Pjäsen turnerar till skolor i Västernorrland, Jämtland Härjedalen och Västerbotten till subventionerat pris genom stödet från Postkodlotteriets Kulturstiftelse. Övriga anslagsgivare är Kulturrådet, Landstinget Västernorrland och Sundsvalls kommun.


Mer om Flyktfåglar

Mormor Tiiu kom som flykting till Sverige från Estland när hon var barn. Fåglar är hennes stora intresse. Valpen, hennes barnbarn är också en stor fågelfantast. De älskar att vara ute i naturen och lyssna efter Grönfinkens studsande ”djyryrypp”, mjuka ”dvoit” och bräkande ”dschväsch”. För att inte tala om Koltrastens smackande ”tjack”, skärande ”srii” och sugande ”tsiih”. Det är internationella språk som inte bryr sig om gränser.

Tillsammans berättar mormor och Valpen historien om hur den 11-åriga Warsama, med risk för sitt liv, flyr från Somalia. Han drömmer om att, någon gång, någonstans, få gå i skolan och skapa sig ett liv. Under vandringen genom djungeln, under den långa färden genom Sahara, under den skrämmande båtresan över Medelhavet, ser han flyttfåglarna. Obehindrat rör de sig över alla landsgränser.

Pjäsen är baserad på intervjuer med en ensamkommande flyktingpojke och riktar sig till barn på mellanstadiet och vuxna i deras närhet. Trots det allvarliga ämnet är föreställningen, i sann SOJA-anda, både rolig, varm och hoppfull. Lärarhandledning finns.


Kontakt

Malin Berglund, producent
malin@teatersoja.se

Grafikhuset