langsj
langsj

Långsjö Teaters –
Don Quijotes i Stormen nedstiger i ”Urkarnas” värld.

URK står för ur-kopplad (URK) och är en benämning för alla de urkopplade rörsystem som finns under våra städer. Långsjö teater har påbörjat arbetet kring en av vår tids stora frågor den om återvinning av metall-resurser under urbana miljöer. Det sker genom Cervantes klassiska hjälte, Don Quijote. Där Don Quijotes nedstiger i ”Urkarnas” värld.

När ett rörsystem inte längre används kopplas det loss men får ligga kvar i marken vilket gör att det under våra städer finns stora metallresurser som inte används.

En som vet mycket om detta är Björn Wallsten forskare från Linköping universitet. Björn har kartlagt alla urkopplade rör som finns under Norrköping och Linköping något som ingen gjort tidigare. Han har också skrivit om detta i sin doktorsavhandlingen The URK-world.

Cervantes klassiska hjälte och Långsjö teater tar sig nu an detta i ”Don Quijote i stormen -mot Urkarnas värld”: Landet av UR-Kopplade rör är ett underjordiskt land av återvinnbara, men oanvända rörsystem under städer. Frågan är hur ska vi göra för att kunna återvinna dem?

Torsdag den 3 maj 17-20 Norrköping Arbetets museum
17.00–18.30 Mingel/ vernissage av Tomas Björkdal och Johanna Törnqvist
18.30–19.20 Föreställning: Don Quijote i stormen -mot Urkarnas värld
19.30-–20.00 Panel: Björn Wallsten (urk-forskning) och hemliga gäster
Moderator: Annika Lykta

Söndag den 6 maj Norrköping Arbetets museum
11.00–13.00 workshop för barn med Helena Hildur i verkstan
13.00–13.50 Don Quijote i stormen-mot Urkarnas värld (för familjer med barn från 9 år uppåt)
14.00–16.00 workshop för barn med Helena Hildur i verkstan

 

Grafikhuset