coffee-722270_1920
coffee-722270_1920

 

Kampanjerna #metoo, #tystnadtagning och #sjungut har satt ord och berättelser på det utbredda problemet med sexuella trakasserier i många kvinnors vardag och arbetsliv, med fokus på kulturbranschen.

Sexuella trakasserier sker inte bara på de stora institutionerna utan förekommer i hela branschen, fria teatrar är inget undantag. Med knappa ekonomiska resurser och i många fall informell ledningsstruktur är lojaliteten med verksamheten stark och den enskildes sårbarhet stor.

Teaterfrukost vill undersöka hur maktsituationen ser ut i den konstnärliga processen som leder fram till en föreställning, hos såväl institutioner som fria teatrar. Vad accepteras i repetitionssituationer och var dras gränsen för vad som tillåts i konstens namn? Vad finns det för fallgropar i en platt organisation och hur går det att undvika en negativ maktbalans när vi arbetar i en värld med korta anställningskontrakt och osäkra arbetsförhållanden?

Panelen består av Anna Pettersson, regissör, skådespelare och teaterchef för Strindbergs Intima Teater i Stockholm samt Pontus Stenshäll, regissör, skådespelare och konstnärlig ledare för Göteborgs Stadsteater. Moderator är Catharina Bergil, enhetschef för scenutbildningarna på Högskolan för scen och musik.

Det modererade samtalet sker klockan 08.15–09.15, därefter finns det tid för samtal och mingel. Frukost serveras från klockan 08.00. Varmt välkommen!

Om de medverkande

Anna Pettersson
Anna Petterssons regissörsbana innefattar bland annat en uppmärksammad version av Fröken Julie som hon satte upp 2012 på Strindbergs Intima Teater i Stockholm. Hon gestaltade själv samtliga roller och gav med en blandning av allvar och humor pjäsens makt-, klass- och genusstrukturer nya dimensioner. För sin iscensättning fick hon en rad utmärkelser, bland annat TCO:s kulturpris i kategorin scen/film, Svenska Teaterkritikernas pris och DN:s kulturpris. Hon har även fått Thaliapriset. Anna undervisar skådespelarelever vid Stockholms dramatiska högskola där hon även bedriver konstnärlig forskning. I april 2017 tillträdde hon som ny teaterchef för Strindbergs Intima teater i Stockholm.

Pontus Stenshäll
En av initiativtagarna till moment:teater i Gubbängen, Stockholm, där han uppmärksammades för sin expressiva och dekonstruerande regi och fick epitetet ”klassikerslaktare”. Han har regisserat på de flesta av Sveriges stadsteatrar: Uppsala, Borås, Gävle, Skellefteå med flera. Bland senaste uppsättningarna kan nämnas Caligula på Helsingborgs Stadsteater och Hamlet på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, scen Skärholmen, och senast I väntan på Godot på moment:teater. Sedan 2015 är Pontus konstnärlig ledare för Göteborgs Stadsteater.

Praktisk information

Datum och tid: Måndag 22 januari kl 08.00–10.00
Plats: Kristallfoajén, Stora Teatern, Göteborg
Anmälan: Anmäl dig senast den 17 januari via digitalt formulär.
Kostnad: Arrangemanget är kostnadsfritt. Däremot är anmälan bindande, och Kultur i Väst tar ut en administrativ avgift på 100 kronor om du uteblir utan avanmälan inom ramen för ångerrätt. Se rubriken ”Om anmälan och ångerrätt” nedan.

OBS! Anmälan krävs och göres HÄR

Teaterfrukost

Teaterfrukost, som arrangeras av Kultur i Väst och Teatercentrum västra, är ett utrymme för aktuella och brännande samtal vid sidan av det vardagliga arbetet. Genom att kombinera utövarens, akademikerns och kulturpolitikerns perspektiv vill vi skapa en tillspetsad diskussion och möjlighet till idéutbyte och nätverkande inom olika delar av branschen. Teaterfrukost 22 januari 2018 arrangeras i samarbete med Göteborgs Stad och Stora Teatern.

Grafikhuset