s_osten
s_osten


Den 15-17 är det dags för de årligt återkommande Scenkonstdagarna, tre dagars presentationer av det turnerande scenkonstutbudet i Norrland.
Den 15:e står barn- och ungdomsteater i fokus och därefter tar vuxenutbudet över scenerna i Folkets Hus i Umeå.

Teatercentrum norra, som arrangerar satsningen tillsammans med norrlandslänens regionala Riksteaterföreningar, kan konstatera att en majoritet av de hela föreställningar som visas under helgen är producerade av fria teatrar. Dessutom erbjuder fredagskvällen möjlighet att se en genrepsföreställning av Profilteaterns skräckteater Utbrott, och Skuggteatern står för lördagens kvällsunderhållning.

Det är andra året i rad som Teatercentrum är medarrangör. Detta märks bland annat i ett seminarieprogram som tar avstamp i frågor som är angelägna för såväl arrangörer som producenter. På fredagen möts de under rubriken ”Makten över utbudet”, för ett samtal om barnteatern i Norrland. Finns det ett glapp mellan vad som produceras och vad som efterfrågas? Vilken inverkan har ekonomi, ideologi och geografi på hur scenkonstutbudet för barn och unga ser ut i regionen? Hur tänker vi vuxna – och vad vill barnen se? Ja, vem är det egentligen som har makten över utbudet – producenterna, arrangörerna, barnen, deras föräldrar, skolan, marknaden?

Om det har säkert Scenkonstdagarnas inledningstalare också en hel del att säga. Suzanne Osten, konstnärlig ledare för Unga Klara, regissör, regiprofessor på Dramatiska Institutet och dramatiker har varit en tongivande gestalt inom barnteatern sedan 60-talet. I Umeå kommer hon att prata om barn och konst under rubriken ”Barn frågar efter teater!”

Under vuxendagarna provar vi istället en modell för brainstorming i storgrupp – ca 150 personer kommer att delta i ett kreativt case kring hur vi kan göra Norrland till ett scenkonstens zenit. De frågeställningar och idéer som workshopen genererar kommer sedan att utgöra grunden för söndagens avslutande panelsamtal, då en rad personer från vitt skilda branscher – idrott, marknadsföring, handel etc. – får ge sin syn på hur man kan verka och utvecklas i Norrland.

Sista anmälningsdag är söndagen den 3 februari. Anmälningsformulär, program och annan matnyttig information finns på Scenkonstdagarnas nya hemsida, där man också kan prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Grafikhuset