Hem_Ljuva_Raiden_scenkonstportalen1 (1)
Hem_Ljuva_Raiden_scenkonstportalen1 (1)

JÄRVI:
Välkommen till Ålidhem, Norrlands Ellis Island! Här passerar tjugo miljoner immigranter varje månad med en potatisplanta och ett fotografi i resväskan. Här ställer vi tjugonio frågor om din kriminella bakgrund och mormors lungsot, och anarkister och polygamister är särskilt välkomna. Här skriver vi upp dig i en stor bok och dom krångliga namnen ändrar vi till Musse Pigg. Här får vem som helst sms-lån och parkeringsplats. Här hänger två små tumvantar på tork på ett element, och minns gårdagens kramsnö och hur den knarrade mellan fingrarna.

VICTOR
Det där var bara delvis sant.

JÄRVI
Det vet dom väl.

Under sin drygt fyrtioåriga historia har Ålidhem i Umeå hunnit bebos och besökas, älskas och hatas av fler människor än de flesta trakter rymmer under ett sekel. Genom intervjuer och fantasier, minnen och tidningsnotiser har Skuggteatern satt ett stetoskop mot det bultande, röda tegelhjärta som är Ålidhem. Resultatet är en föreställning om två skilda uppväxter, två lägenheter som är exakt likadana fast precis tvärtom, och en ödesdiger julaftonsnatt.

Hem Ljuva Ålidhem är tredje delen i Skuggteaterns triptyk om Umeås historia där Fjäriln vingad syns på Haga var del ett och Allt kommer att bli bra del två. Hem ljuva Ålidhem är ett tvärkonstnärligt projekt med teater, dans och musik. Skuggteatern samarbetar med dansare från Nomo Daco, Northern Movement Dance Company, och musikerna Anton Teljebäck och Anders Nyberg. Manus skrivs av Elin Ruuth. Föreställningen bygger på ett grundligt förarbete och metodutveckling med stöd av Kulturbryggan. I det ingår arkivmaterial, intervjuer och en enkät.

Premiär: 11/10
Tid: kl 19-20
Plats: Skuggteatern, Ekonomstråket 6 Umeå
Övriga speldatum: 13/10, 18/10, 19/10 kl 19-20, 20/10 kl 15-16
Biljetter bokas på www.biljettcentrum.com
Grafikhuset