Scenkonstguiden
Scenkonstguiden
SCENKONSTGALAN 2014
6 december, 17.00
Brewhouse, Göteborg

 
Den 6 december gör Scenkonstguiden sitt största arrangemang hittills –  en oscarsgala för scenkonsten, bara något smutsigare, råare och lite mer med glimten i ögonen.

Galan är en hyllning till scenkonstnärer, en kväll som sätter ljuset på våra frigruppskämpar, insitutionshjältar, dansmirakel och producentmagiker. Under galakvällen kommer aktörer inom alla scenkonstfält hyllas och prisas: teater, dans, opera/nyopera, musikal, stand-up, spoken word, nycirkus och performance.

Kvällen bjuder på röda mattan-entréer, fotoblixtar, bankett, gala med prisutdelning och känslorika tal och till sist en stor jäkla fest! Tillsammans skapar vi en samlad manifestation för scenkonsten, ett starkt argument för skapandet och tar ett tydligt ställningstagande för scenkonstens betydelse.

Vår konferencier – Aleksa Lundberg
Aleksa är skådespelare, dramatiker, regissör och journalist. Hon är också transaktivist och arbetar för att synliggöra transperspektivet, syna tvåkönsnormen. I våras gjorde hon regi-debut med föreställningen ”Ett uppror-The Transgender Version” för Unga Tur på Teater Tre och i höst är hon aktuell som skribent på den maktkritiska sajten Politism och för nättidningen Feministiskt Perspektiv. Även som programledare för samhälls-poden ”Hela Sverige i trans” vilken sänds i samarbete med RFSL.
Aleksa Lundberg på Politism: www.politism.se/aleksa-lundberg

Vårt husband – Solala
Solala är en latin vocal group som sjunger egenarrangerade versioner av klassiska och oklassiska hits. Gruppen består av Jens Lindvall, Olle Bergel och Anders Gabrielson. De startade i ett kök, slog igenom på YouTube, har turnérat runt om i Sverige och har spelat på Rockbjörnen.
Solala på You Tube: http://www.youtube.com/user/jenslindvall84

Vår jury
Det är juryn som gemensamt beslutar vilka aktörer eller produktioner som ska lyftas extra mycket. Juryn ska i sitt framtagande av nominerade ta hänsyn till kvalitet, mångfald, bredd, nya röster och att alla de utvalda scenkonstuttrycken finns representerade. Juryn och galan i stort gör dock inga anspråk på att vara täckande, urvalet kommer vara baserat på vad jurygruppen sett och tagit del av under året. Då Scenkonstguiden just nu är stationerade i Göteborg kommer urvalet av produktioner begränsas till göteborgsområdet och Västra Götaland.

Scenkonstgalan 2014 blir finalen på ett händelserikt första år för Scenkonstguiden som tidigare bland annat arrangerat scenkonstfestival på Röda Sten i Göteborg, spridit performancekonst i Uddevalla och kört scenkonstbuss till Borås.

Scenkonstguiden drivs av Teater Nu, en fri teatergrupp med bas i Göteborg som producerar scenkonst och mobiliserar mötesplatser. Scenkonstguiden stöds av Arvsfonden, som fördelar projekt- eller lokalstöd till ideella organisationer som vill pröva nyskapande idéer som utvecklar verksamheter för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Scenkonstguiden samarbetar med Kultur i Väst, Riksteatern Väst och KulturUngdom.

Grafikhuset