peoolsson131009_343
peoolsson131009_343

Nyfiken på vem som skrivit manus?

VÄLKOMMEN PÅ SCENKONSTFRUKOST 

med dramatikern Robin N Spegel och manusförfattaren Thérèse Ahlbeck

Hur arbetar en dramatiker? När börjar skrivprocessen? Vem är manusförfattare?
Det är några frågor vi vill ställa under scenkonstfrukost den 4 maj då dramatikern Robin N Spegel och manusförfattaren Thérèse Ahlbeck är inbjudna.

Under rubriken Nyfiken på ett konstnärskap pratar vi om hur det är att skriva manus för scen och film, om skrivprocessen, yrkesrollen, arbetsmoment och branschen, samtidigt som vi äter frukost.

Robin N Spegel
Just nu jobbar Robin med att finputsa manus till en apokalyptisk P3-serie och med synopsis-bygge till högstadiepjäs på temat high school rom-com. Som nybliven frilansare funderar Robin på (och pratar gärna om) hur en får tid, energi, och geografi att gå ihop, hur en presenterar och formulerar idéer som dramatiker och hur hen helst jobbar med andra (eller kollektivt) fast att dramatikerrollen är ensam. Och kanske om några drömidéer.
Verksam som frilansande dramatiker med bas i Malmö (ateljéföreningen Hullkajen 11). Utbildad på dramatikerprogrammet på Teaterhögskolan i Malmö, kandidat 2017. Sen examen jobbar Robin med uppdrag för Sveriges Radio, Riksteatern och med frigrupperna kvalitetsteatern och CRUSH. Robin vill helst skriva fars/komedi om lesbiska queers i serieformat, eller barnteater för vuxna.

Thérèse Ahlbeck
Verksam som manusförfattare, dramaturg och regissör. Utbildad på Dramatiska Institutets regilinje, examen 2008 och manuslinjen på Institutet för högre TV utbildning, Göteborg 2005. Driver sedan 2014 filmbolaget Tiny Lumberjack i Lund där man erbjuder manuskurser och föreläsningar. Undervisar i regi på Filmlinjen på Skurups Folkhögskola.
Just nu jobbar Thérèse med ett originalmanus till långfilmen ”Ashas Irrfärder” och förbereder en kommande reading tillsammans med casten till filmen. Hon skriver också på en adaption av barndeckarserien om tvillingarna Petrini samt skriver på en fortsättning på webbserien ”Happy Street” med Marianne Mörck och Kryddan Peterson i huvudrollerna. Du kan se de sex första avsnitten gratis på www.happystreetwebseries.com

Centrum för dramatik Syd är en medlemsorganisation för dramatiker och manusförfattare som skriver manus för scen, film, radio, tv och media. Man förmedlar uppdrag, organiserar fortbildningsinsatser, driver projekt samt bevakar branschen. Sedan hösten 2014 driver man ett regionalt kontor i Kulturhuset Mazetti i Malmö och från och med 2018 har man verksamhetsbidrag från Region Skåne samt projektstöd från Malmö Stad.

VÄLKOMMEN!

Datum och tid: Fredag 4 maj kl. 8:30 – 10:00
Plats: Resurscentrum för scenkonst (ingång bredvid Inkonst), Bergsgatan 29, Malmö
Max antal deltagare: 30 st. Det är gratis att delta men anmälan krävs.
Avbokning måste ske senast 24 h innan, annars debiteras 100 kr.
Anmälan till: ammy@centrumfordramatik.se

Scenkonstfrukostarna arrangeras av Teatercentrum södra, Danscentrum Syd och Centrum för dramatik Syd.

Bilden: Från inspelningen av ”Lost in Stångby” med Marianne Mörck. Fotograf Peo Olsson 

Grafikhuset