FRIA TEATERN
FRIA TEATERN

Under sex dagar i maj kommer Malmö att koka av scenkonst! Mellan den 26-31 maj kommer 100 föreställningar att visas på över 20 platser runtom i staden. SCENFEST är en sammanslagning av två festivaler; Scenkonstbiennalen och Fri Scen.

Teatercentrum kommer att ha ett spännande program på Victoriateatern 28-30 maj. Victoriateatern, denna pigga hundraåring som var dåtidens ledande premiärbiograf, ligger mitt i Malmös hjärta, på Södra Förstadsgatan 18.

Morgnarna startar vi med våra intressanta och exklusiva frukostsamtal kl. 08:15, där de utvalda gästerna har möjlighet att dela med sig av sitt konstnärliga arbete, föreställningar och framtidsplaner.  Torsdagen gästas av Fria Teatern som sedan starten 1969 har varit med på en turbulent resa. Med Teater UNO på fredagen kommer vi att prata om de fria teatrarnas historia och utveckling, och på lördagen får vi möta de båda teatercheferna från Teater Scratch och Ögonblicksteatern. Anmälan krävs till anneli.sandell@teatercentrum.se.

På fredagen (29/5) får ni inte missa samtalet VAD BETYDER ORDET ”FRI” I FRI TEATER? Klockan 14-15:30. Vilka konnotationer har ordet fri? Vad står det för? Hur har ordets värde och betydelse ändrats från sextiotalet fram till nu? Vad läser man in för värden i ordet och hur påverkar detta den fria teaterns varumärke? DELTAGARE PRESENTERAS INOM KORT.

Fyra fantastiska föreställningar spelas på Victoriateatern: Malin Skoglund ”Allt ljus på dockorna”, ett poetiskt verk om det obeständiga i kropp och identitet Två dockor i vuxen storlek och två dansare konfronterar varandra. Varietéteatern Barbès ”Plume – en fridfull man”, en humoristisk enaktare av Pelle Öhlund, baserat på och inspirerat av texter av Henri Michaux. Ett scenkonstverk, där vi dyker ner i Jaget för att riva, peta och klia lite. Teater Sagohuset ”Festen i Hulabo”. En skådespelare, en dansare och en musiker använder sina särskilda talanger för att på ett lekfullt och spännande sätt framföra detta diktverk fyllt av fantasi och ordglädje för de mindre.  Teater Theatron ”Eichmann i Jerusalem – Den vita kråkan”. En pjäs som utspelar sig 1960, strax innan Adolf Eichmanns rättegång för sina brott under andra världskriget. Pjäsen konfronterar det som är svårast för oss: att föreställa sig att vi alla bär på en närhet till ondska.

Sedan ca ett och ett halvt år tillbaka har det funnits en dialog mellan värdarna Malmö Opera, Malmö Stadsteater och Skånes Dansteater, och det fria professionella scenkonstlivet i Malmö kring ett deltagande under Scenkonstbiennalen. Resultatet är att hela regionens fria scenkonstliv (som har lust och möjlighet att delta) nu en del av Fri Scen.

Fri Scen kommer att ha en gemensam sida i det tryckta officiella biennalenprogrammet, sedan trycks också ett särskilt off-program med alla tider och programpunkter.  Scenfest.se är en gemensam sida för Scenkonstbiennalen och Fri Scens samtliga föreställningar och evenemang som sker under veckan. På Scenfest.se finns också biljettinformation.

Varje gång jag de senaste åren har besökt Malmö tycks staden bubbla av kreativa impulser och det fria kulturlivet tycks växa och frodas som aldrig förr. Vilket alla städer i hela Europa drömmer om. Måtte alla de stora aktörerna i Malmö förstå hur viktigt det fria kulturlivet är för en stads vitalitet och attraktionskraft, inte minst teatern. Länge leve den fria scenen!”  Citat av Marika Lagercrantz i antologin ”DEN FRIA TEATERN – 21 SKÅNSKA TEATRAR BERÄTTAR”. Antologin kan beställas av Teatercentrum.

Se hela programmet här: VICTORIATEATERN I MALMÖ-PROGRAM

(Foto från ”Full galopp” Fria Teatern. Fotograf: Elisabeth Ohlson Wallin.)

Grafikhuset