SorenLimpan
SorenLimpan


Stora Sören och Lilla Limpan (målgrupp: 6 till 9 år) har premiär den 30 januari kl.10.00 på Rosengårdsbiblioteket i Malmö. För bokning av föreställningen kontakta Hanna Nilsson, 0706483363, hanna@banditsagor.se

Handling och bakgrundsinformation:

Stora Sören och Lilla Limpan är två killar som bor i samma stad. Sedan så länge någon kan komma ihåg har Stora Sören varit störst, tuffast och populärast medan Lilla Limpan har fått verka i skuggan av sin vän. Men en dag bestämmer sig Limpan för att ändra på saker och ting. Genom tre utmaningar vänder han upp och ner på styrkeförhållandena dem emellan, med katastrofala följder för många människor.

Stora Sören och Lilla Limpan är en modern version av folksagan Storpelle och Lillpelle. Originalsagan har varit känd i tryck i Sverige sedan 1641. Det är en s.k. skämtsaga med satirisk udd som driver med två bönders girighet och dumhet. Händelseförloppet omfattar en rad mordförsök som de båda bönderna lurar varandra till.

Originalsagan genomsyras av maskulina värderingar och driver med dumheten i absurdum. I vår version vill vi på samma sätt driva med det som vi ser som typiskt maskulint/manligt idag, och koppla detta till makt och status. Sagan tar upp och kritisera drag som är typiska för den klassiska och hårt begränsade mansrollen, såsom tävlingsinriktning, kompromisslöshet och egoism.

Sagan är skriven av Henrik Bromander. Henrik är serietecknare och författare och arbetar just nu på en romantrilogi om manlighet. Såhär säger Henrik själv om arbetet med sagan: ”I sagans form vill jag pröva de normer och roller som samhället påtvingar människan, ung som gammal. Jag vill gestalta det möjliga och omöjliga i att vara en ”man” i sina egna och andras ögon.”

Premiär: 30 januari kl.10.00 på Rosengårdsbiblioteket i Malmö.
Manus: Henrik Bromander
Regi: John Hanse
Medverkande: Cecilia Larsson och Oskar Stenström
Bokning: Hanna Nilsson, 0706483363, hanna@banditsagor.se

www.banditsagor.se

Projektet är finansierat av Kulturrådet.

Grafikhuset