othello
othello

Othello

(årskurs 6-9 & gymnasiet)
Vem är bärare av sanningen?
Hur sann är den kollektiva sanningen?
Hur blir en lögn en vedertagen sanning?

För över 400 år sedan skrev William Shakespeare pjäsen Othello. Än idag blir vi engagerade och fascinerade av denna tragedi. Historien om den hämndlystne fänriken Jago som konspirerar och driver den godtrogne generalen Othello att till slut ta livet av sin älskade hustru Destemona. Vi ser hur Jago, i sin ilska över att inte ha fått den befordran han tycker att han ska ha och den uppskattning han förtjänar, börjar föra ett psykologiskt krig mot alla runt omkring honom. Hur han genom att plantera tvivel skapar sanningar som inte kan vara osanna. För ett rykte behöver inte mycket hjälp för att börja leva sitt eget liv.

Texten har bearbetats till en ca 50 minuter lång föreställning och vi fokuserar i första hand just på ryktesspridningen. Hur ryktet, som ju bara är luft, till slut blir den enda rimliga sanningen. Hur lite fakta som det krävs för att vända en grov lögn till en helt rimlig verklighetsbeskrivning. Det är inte svårt att idag dra paralleller till hur så kallade ”sanningar” uppstår i sociala medier, på skolgårdar eller för den delen i politiska sammanhang.

Föreställningen är en nyöversättning och bearbetning av Niklas Hald och kommer att spelas i klassrum för 70 elever åt gången.

Premiär 10 september 2016 på Påfågeln, St Eriksgatan 84, Stockholm

Mittiprickteatern
post: Isafjordsgatan 39 B, 164 40 Kista
scen: Påfågeln, St Eriksgatan 84, Stockholm
kontor: Isafjordsgatan 39 B, Kista
telefon: 08-15 33 12
mail: info[at]mittiprickteatern.se

Grafikhuset