Smashup
Smashup

SMASH-UP – A documentary rock performance with Ramy Essam and Siham Shurafa.

Ramy Essam, revolutionssångare, född och uppväxt i Egypten möter den svenska skådespelerskan Siham Shurafa, uppväxt i Trollhättan men med rötter i Egypten och Palestina.

Ett explosivt möte, en musikalisk skildring av en komplex person och en rasade modig människa. Han som använder konsten för att slå tillbaka mot den egyptiska regimen och hon som ständigt kämpar för att passa in men aldrig riktigt gör det, varken i Egypten eller i Sverige.

Om att längta hem, hitta sin säkra plats, sitt språk och att våga vara sann sig själv. För första gången står de på scen tillsammans och de har ett helt rockband i ryggen.

Att i frihet inte känna sig fri och att i diktatur leva livet fullt ut. En långsam intervjuprocess under 2015 skapade Sihams och Ramys värld, där faktiska upplevelser från livet band dem samman och slet dem isär. Intervjuerna skapade vårt universum, grundplåten till ”our documentary rock performance”. Den dokumentära genren inom teatern har under senare år förändrats med influenser som Rimini Protokoll och She She Pop, där t.ex. mockumentärer blivit ett populärt grepp. Dokumentären oavsett form är problematisk om den förespråkar autencitet då val alltid måste göras. Att gestalta liv innebär givetvis alltid en avgränsning i tid och skapandet av en fiktiv berättelse är oundviklig. Vår utgångspunkt med den dokumentära genren har varit att undersöka mötet mellan dokumentär och fiktion.

Ramy Essam är Malmös första fristadsmusiker och musiken i SMASH-UP är hans egen. Bland mycket annat kan nämnas att Ramy Essams låt Irhal, 2011 utsågs till den tredje mest betydelsefulla sången att förändra historien någonsin, enligt ansedda Time Out Magazine (UK). På femte plats kom Imagine av John Lennon. Siham Shurafa är verksam inom film och teater och har tidigare medverkat i Teater Foratts föreställning ANTI på Kungliga Slottet.

Föreställningen spelas på engelska, svenska och arabiska. Premiär 10 mars.

Av: Ramy Essam, Siham Shurafa, Niclas Turesson & Klaudia Gardenö

Med: Ramy Essam & Siham Shurafa

Regi & scenrum: Niclas Turesson

Scenrum, ljus & projektion: Jonas Åkesson

Musiker: Anne-Marte Eggen, Muhammad Raafat & Nils Andersson

Producent: Jonna Wakeham Ölund Koreografi: Lidia Wos

För mer info om Teater Foratt läs här!

Grafikhuset