Svarta tavlan 2017
Svarta tavlan 2017

Fri teaterkonst i Västsverige

Fria teatrar är viktiga för kulturlivet i Västsverige. Teatercentrums medlemmar i Västra Götaland spelade 1 042 föreställningar i 35 av regionens 49 kommuner under 2016. Utöver denna siffra tillkommer dessutom workshops, teaterkollo och andra kringarrangemang som teatrarna arrangerat under det gågna året.

Förutom spelningar för barn och unga återfinns här även föreställningar för den vuxna publiken, samt engagemang inom ramen för den statliga satsningen Skapande skola. Framförallt gör de fria teatrarna ett beundransvärt arbete för att förse våra barn och unga med konstnärliga upplevelser, både på sina egna hemmascener och på turné runt om i landet.

Statistik från Västra Götalandsregionen visar exempelvis att de fria teatrarna spelade för 45 957 barn och unga under 2015. Totalt hade Teatercentrums medlemsteatrar under denna period 1 334 publika aktiviteter – mestadels teaterföreställningar – i Västra Götaland.

Teatercentrum i Västsverige

Teatercentrums västra kansli inrättades 2001 och är en bred resurs som innefattar förmedling, marknadsföring, kompetensutveckling, nätverkande och kulturpolitisk påverkan. Ett fundament i verksamheten är vårt verksamhetsstöd från Västra Götalandsregionen, som löper tills vidare sedan 2016. Teatercentrum har med tiden fått representation i många av de viktigaste regionala nätverken på scenkonstens område, så som Kulturakademin Trappan och Barnteaterakademin.

Inom ramen för vårt uppdrag ligger bland annat vårt största årliga evenemang – Teaterfestivalen TRETE i Trollhättan i samarbete med Trollhättan och N3 Kulturbyrå.
Läs gärna mer om årets festival HÄR!

Andra förmedlande och stärkande insatser är Teaterstråket, Teaterfrukost med Kultur i Väst, våra turnéprojekt BRON och VASS tillsammans med Riksteatern Väst och andra centrumbildningar, samt Dans- & Teatertältet under Göteborgs Kulturkalas.

Teatercentrum årsberättelse 2016
Teatercentrums verksamhetsplan 2018

Kontakt

Teatercentrum Västra20171103_081050
Södra Allégatan  1B
413 01 Göteborg
Tel: 0736-84 51 08

Här hittar ni medlemmarna i Västra regionen

Regional verksamhetsledare är Marcus Lilliecrona.
E-post: marcus.lilliecrona@teatercentrum.se
Tel: 0736-84 51 08

 

Grafikhuset