mittiKr
mittiKr

Mittiprickteatern: Om det var krig i Norden

Av: Janne Teller
Regi & dramatisering: Cleo Boman
Scenografi: Anna Sigurdsdotter
Musik: Anders Nyström
Kostym: Anna Sigurdsdotter
Kostymmästare:
Ljus:
Medverkande: Jesper Arin, Lennart Gustafsson och Ulrika Hansson
Text om innehållet:
Tänk om det var krig i Norden. Vart skulle du ta vägen?

Vi bjuder in till ett tankeexperiment:
en klassrumsföreställning baserad på Janne Tellers prisade bok ”Om det var krig i Norden”.

EU har fallit, de nordiska länderna ligger i krig med varandra. Sverige leds av en nationalistisk diktator och demokrati är förbjudet. Det blir omöjligt att stanna i Sverige, du och din familj måste fly. De enda demokratier som tar emot flyktingar ligger söder om Medelhavet så med hjälp av suspekta människosmugglare tar ni er till Egypten. Hamnar i ett läger i oändlig väntan på uppehållstillstånd.
Svenskar betraktas med misstänksamhet. De kan inte språket, de vet inte hur man beter sig i ett klassiskt kultursamhälle eller hur man värnar om en kvinnas dygd. ”Flyktingar från Norden kan inget annat än sitta på kontor och vända papper. De behövs ingenstans.”
Genom att göra det främmande till något som kan hända dig och mig här och nu och inte ”den andre” blir föreställningen starkare och svårare att värja sig mot.

Janne Teller fick Teskedsordens bokpris 2012 för boken ”Om det var krig i Norden”.
Motiveringen: ”Tänk om det blev krig och det var jag som blev flykting i ett främmande land. Att vända på världen – se hemma som borta, dig som mig, vänner som fiender. Janne Tellers bok får alla dina föreställningar om dig själv att svindla i fritt fall.”

Grafikhuset