Making Senses av Ögonblicksteatern i samarbete med Al-Harah Theatre (2013).
Making Senses av Ögonblicksteatern i samarbete med Al-Harah Theatre (2013).

Making Senses är en lekfull pjäs baserad på intervjuer med kvinnor med olika typer av funktionsnedsättningar, med olika kulturella bakgrunder, åldrar och identitet i Sverige och i Palestina. En rolig, sorglig och mångfacetterad pjäs framförd på fyra språk, full av berättelser med perspektiv som vi sällan får möta på teaterscenen. Pjäsen behandlar villkor kopplade till kön och funktionalitet i de båda länderna. För manuset står dramatikern Gustav Tegby, som kommer från Umeå och är en av Sveriges ledande dramatiker idag.

Hon vars liv plötsligt blir färgsprakande när hon blir blind. Hon vars man kommer hem på födelsedagen och berättar att han har en annan. Hon som aldrig skulle lämna huset. Hon som tycker att det roligaste som finns är när folk ramlar och slår sig. Hon som simmade under hela sin ungdomstid och hon som alla tror ljuger om att hon är döv eftersom hon älskar att dansa.

Making Senses är ett internationellt samarbete mellan Ögonblicksteatern i Umeå och Al‐Harah Theatre i Betlehem. Repetitionerna äger rum i både Sverige och i Palestina med premiär i Betlehem den 12 september. Därefter följer en turné på Västbanken. I mars under Umeå kulturhuvudstad 2014 kommer föreställningen till Sverige och Umeå.

Grafikhuset