Skånskteaterdag_expressteatern
Skånskteaterdag_expressteatern


Den 12 mars presenterar Teatercentrum sex nya föreställningar på Skånsk Teaterdag, vår egen utbudsdag som går av stapeln i Lund i mars varje år.
Målgruppen är barn- och unga och ett hundratal inköpare kommer att vara på plats. De sex föreställningarna är:

MÅNTEATERN///KENNERT, FRU BERGSTRÖM OCH DAISY///FRÅN 5 ÅR

Kennert och Fru Bergström är två goda vänner som tillsammans med sin trötta hund Daisy undersöker sakernas tillstånd. Med en fot i komedin och den andra i filosofin reder dom ut begrepp som monster, balett födelsedagar, jordens kretslopp och sockerbullarnas betydelse.

Med mycket humor och massor av musik får vi följa med de tre vännerna till deras alldeles egna värld.

TEATER SAGOHUSET///ODYSSÈN///HÖGSTADIUM/GYMNASIUM

Den grekiska hjältediktningen uppstod i en tid som ännu ger genklang och inspiration till politiska idéer, konst och kultur. Den grekiska mytologin ger oss berättelser och ord som gör att vi kan förstå oss själva, varför vi tänker som vi gör och framför allt förstå att vi alla är olika och lika på en gång. Skickligt väver den brittiska dramatikern David Farr samman Homeros Odyssén med ett spännande nutidsdrama som handlar om de ständigt aktuella frågorna om krig, flyktingar och om individens personliga ansvar. I ett tidlöst flyktingläger i ett land någonstans möter krigsdrabbade flyktingar sina plågoandar, efter år på flykt plågas gruppen av inbördes konflikter och när förhörsledare visar mänskliga drag uppstår kaos. Realistiska förhörsscener övergår i drömska minnesbilder där komiska situationer varvas med grym tragik.

Sex skådespelare och en musiker gestaltar en kollektiv berättelse, där myt och verklighet vävs samman i nuet, i situationer som gör Schengenavtalet och Dublinkonventionen påtagliga för oss som har pass, bostad och arbete. Scenbilden är ett tomt, färglöst förhörsrum som genom ljus- och ljudväxlingar på ett ögonblick förvandlas till Lofagernas paradisdoftande ö, Kirkes vällustiga svinstia och et magiskt dödsrike.

EXPRESSTEATERN///PRIMA VERA///8-11 ÅR / FAMILJEFÖREST.

På våren ser man allt som på nytt. Livet kommer åter, och man känner värme och glädje. Eller? I en blandning av mim, ord och musik berättar Expressteatern om Vera, en tjej som har svårt att visa vem hon är. Som en kameleont, anpassar hon sig till sina kompisar. Så kommer våren. Vera upplever att det stormar både utifrån och inuti. Men solen kommer, det vet hon.

BANDITSAGOR///DEN MODIGE LILLE SKRÄDDAREN///3-6 ÅR

En centraleuropeisk folksaga gestaltad på ett helt nytt sätt. Med sin bästa vän i bröstfickan gör skräddaren allt som står i sin makt för att rädda sina barn. Barnen sitter instängda hos Clownkungen som vill att skräddaren ska sy en mantel av drakskinn.

FRAU DIVISION///DEN STORA FÖRÄNDRINGEN///15 ÅR OCH UPPÅT

Malmös nya teatergrupp Frau Division ger “Den Stora Förändringen”, en enkvinnasföreställning – ett politiskt drama skrivet av Lotten Roos, nyskriven musik av Peter Tegnér, i regi av Helena Röhr. En fiktiv berättelse om av vad som händer med oss när extrema åsikter dras till sin spets och hur det påverkar vår syn på varandra. Via hårfrisörskan Carina och och hennes son Jörgen får publiken uppleva hur det politiska spelet påverkar den lilla människans vardag. Evy, den nytillsatte partiledaren för det regerande partiet SRP, visar i sin tur en annan sida av människan, den trygga med makt som tror sig ha allt att förlora på att dela makten med de som inte faller innanför hennes ramar.

I Den Stora Förändringen berörs teman som rädsla och fördomar hos oss människor och hur vi kan komma över dom och försonas. I föreställningen blandas teater med musik och sång. Föreställningen spelas på gästscener samt för högstadie- och gymnasieklasser med efterföljande diskussion på temat demokrati, med en samtalsledare.

NYTT ÄR OCKSÅ att Kultur Skåne och Riksteatern Skåne har nya riktlinjer för subventioner, vilket innebär att också gymnasiet kan få subventioner. Riksteatern Skåne kommer att informera om detta under dagen och om du är nyfiken på hur det fungerar med subventioner för gymnasiet men inte kan komma till Skånsk Teaterdag, kontakta Riksteatern Skåne www.skane.riksteatern.se

Grafikhuset