Sodra_Logo_fyrafilmer (1)
Sodra_Logo_fyrafilmer (1)

Teatercentrum presenterade fyra samtal om den fria teatern under Scenfest/Scenkonstbiennalen 2015 i Malmö. Samtalen filmades och det första och andra samtalet kan du nu se och höra här.

Vi kommer att presentera en ny film varje vecka de kommande veckorna.

 

ETT SAMTAL MED TEATER SCRATCH OCH ÖGONBLICKSTEATERN OM FRI TEATERKONST.

Johanna Salander från Ögonblicksteatern och Dan Swärdh från Teater Scratch samtalade med Teatercentrums Sara J:son Lindmark om fri teaterkonst och den fria teaterns villkor i norra Sverige.

Dan Swärdh är Teaterchef på Teater Scratch, Luleå. Han är en regissör och utbildare som verkat i över 28 år. Dan är en stark drivkraft bland annat inom Teatercentrum för att visa att det går att driva fri teater i periferin. Johanna Salander är konstnärlig ledare för Ögonblicksteatern, Umeå. Hon drivs av att finna osynliggjorda bilder och berättelser om verkligheten för scenen.  I tre år jobbade hon med projekt Normal för att tillgängliggöra scenkonsten för människor med alla funktionsvariationer.

 

VAD BETYDER ORDET ”FRI” I FRI TEATER?

Vilka konnotationer har ordet fri? Vad står det för? Hur har ordets värde och betydelse ändrats från sextiotalet fram till nu? Vad läser man in för värden i ordet och hur påverkar detta den fria teaterns varumärke?

I panelen: Rosi Gerlach – kulturutvecklare Kultur Skåne, Anders Carlsson – konstnärlig ledare Teater Institutet och professor i svenskspråkigt skådespelararbete vid Konstuniversitetets teaterhögskola i Helsingfors, Margareta Larson – Konstnärlig ledare Teater Sagohuset. Samtalsledare: Lars Dahlquist – verksamhetsledare Teatercentrum Södra.

KOMMANDE FILMER:

SCENKONSTFRUKOST MED TEATER UNO

SCENKONSTFRUKOST MED FRIA TEATERN

Grafikhuset